FM atklāj, kad gaidāmas izmaiņas nekustamā īpašuma nodokļa politikā

© Pixabay.com

Izmaiņas nekustamā īpašuma nodokļa politikā ir jāveic pēc jaunās kadastrālo vērtību bāzes apstiprināšanas, pavēstīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Šobrīd Saeimas Juridiskajā komisijā notiek diskusija par Tieslietu ministrijas (TM) iesniegtajiem priekšlikumiem grozījumiem Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā.

Attiecībā uz izmaiņām nekustamā īpašuma nodokļa politikā līdzšinējie piedāvājumi no FM paredzēja, ka izmaiņas nekustamā īpašuma nodokļa politikā tiek veiktas pēc jaunās kadastrālo vērtību bāzes apstiprināšanas. FM ieskatā šī sasaiste tiks saglabāta arī turpmāk.

Papildus FM informē, ka līdz šim izstrādātie FM piedāvājumi saistībā ar nekustamā īpašuma nodokļa politikas pilnveidošanu paredzēja noteikt samērīgu nekustamā īpašuma nodokļa slogu, pamatā to sasaistot ar izmaiņām nekustamā īpašuma nodokļa likmes noteikšanā dažādiem nekustamā īpašuma nodokļa objektiem - mājokļiem, ēkām, zemei un citiem objektiem.

Jau ziņots, ka TM ir iesniegusi priekšlikumus Saeimā skatītajiem grozījumiem Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, lai paredzētu nekustamajiem īpašumiem uz laiku aprēķināt divas kadastrālās vērtības - fiskālo un universālo.

TM priekšlikums paredz, ka Valsts zemes dienests no 2025.gada 1.janvāra līdz brīdim, kad sāk piemērot likuma attiecīgajā normā minēto kadastrālo vērtību bāzi, Kadastra informācijas sistēmā katram kadastra objektam aprēķinātu un reģistrētu divas spēkā esošas kadastrālās vērtības.

Tā kā aktualizētā kadastrālā vērtība uz noteiktu laiku tiktu atsaistīta no nekustamā īpašuma nodokļa, lai skaidri noteiktu, kura kadastrālā vērtība tiek piemērota nodokļu un citu publisko maksājumu vajadzībām un kura tiek izmantota citām vajadzībām, tiktu paredzēts, ka Valsts zemes dienests Kadastra informācijas sistēmā katram kadastra objektam aprēķinātu un reģistrētu divas spēkā esošas kadastrālās vērtības - fiskālo kadastrālo vērtību un universālo kadastrālo vērtību, skaidro TM.

Fiskālo kadastrālo vērtību izmantotu nodokļu - nekustamā īpašuma nodokļa, iedzīvotāju ienākuma nodokļa un citu - administrēšanas vajadzībām, valsts nodevām un citiem publiskiem maksājumiem. Turpretim universālo kadastrālo vērtību izmantotu citām vajadzībām.

Fiskālās kadastrālās vērtības tiks aprēķinātas atbilstoši 2024.gadā spēkā esošajai kadastrālo vērtību bāzei un regulējumam kadastrālās vērtēšanas jomā, kas ir piemērojami 2024.gada 31.decembrī, tādējādi paredzēts saglabāt esošo kadastrālo vērtību līmeni piemērošanai nodokļiem un citiem publiskiem maksājumiem.

Likumā paredzēts arī nodefinēt brīdi, kad būs iespējams atteikties no divām kadastrālajām vērtībām, kadastrālo vērtību sasaistot ar nekustamā īpašuma nodokli.

Nekustamā īpašuma nodokļa kontekstā TM skaidro, ka vispirms jāsakārto kadastrālo vērtību regulējums, pirms iespējams veidot nekustamā īpašuma nodokļa politiku.

Ekonomika

Latvijas Bankas organizētā saruna starp vairāku tautsaimniecības nozaru pamanāmākajiem pārstāvjiem noveda līdz paradoksālai atklāsmei, ka labāk tādas sarunas nerīkot, jo jebkura kaut cik kompetenta ekonomisko un arī sociālpolitisko problēmu iztirzāšana noved līdz secinājumiem par problēmu neatrisināmību.

Svarīgākais