FM: 2024.gada janvārī patēriņa cenas bija par 0,8% augstākas salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi

© MN

2024.gada janvārī patēriņa cenas bija par 0,8% augstākas salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, bet gada griezumā cenas bija pieaugušas par 0,9%.

Šā gada sākumā gada inflāciju noteica augstākas pārtikas, alkoholisko dzērienu un tabakas cenas, kā arī cenu pieaugums veselības aprūpes, atpūtas un ēdināšanas pakalpojumiem. Vienlaicīgi tika fiksēts cenu samazinājums ar mājokļu apsaimniekošanu saistītiem pakalpojumiem, kā arī degvielai. Tādējādi jāsecina, ka 2024.gada janvārī patēriņa cenu dinamiku turpināja ietekmēt tie paši faktori, kas pērnā gada nogalē, informē Finanšu ministrija.

Salīdzinājumā ar ļoti augstu patēriņa cenu pieaugumu iepriekšējos divos gados sagaidāms, ka 2024.gadā vidējā inflācija būs zema, nepārsniedzot 2%. Tikmēr darba samaksas kāpums šogad varētu sasniegt ap 8%. Tādējādi mērens patēriņa cenu pieaugums uz būtiski augstāka darba algas pieauguma fona veicinās iedzīvotāju pirktspēju un patēriņu.

Ekonomika

Latvijas Bankas organizētā saruna starp vairāku tautsaimniecības nozaru pamanāmākajiem pārstāvjiem noveda līdz paradoksālai atklāsmei, ka labāk tādas sarunas nerīkot, jo jebkura kaut cik kompetenta ekonomisko un arī sociālpolitisko problēmu iztirzāšana noved līdz secinājumiem par problēmu neatrisināmību.

Svarīgākais