Bankas sākušas norakstīt kredītus

Vairākas bankas sākušas reāli norakstīt kredītus, tostarp valstij piederošā Hipotēku banka pērn norakstīja 57 miljonus latu, ziņo portāls db.lv.

Norakstītajā kredītu summā ir arī 14 miljoni latu izveidotie uzkrājumi tiem kredītiem, ko banka pērn nodeva savam meitas uzņēmumam SIA Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūra, kurā kopumā tiek koncentrēta piedziņas procesa veikšana un pārņemtā nodrošinājuma realizēšana, DB skaidroja bankas vadītājs Rolands Paņko, piebilstot, ka meitas uzņēmums ar šiem aizdevumiem strādās līdz to izstrādei, proti, laiks šobrīd nav terminēts.

Savukārt šogad banka plāno meitas uzņēmumam pārdot kredītus vēl 58,72 milj. Ls apjomā, kuriem jau izveidoti 27,8 milj. Ls uzkrājumi un kas arī tiks norakstīti zaudējumos. Kopumā pāris gados norakstīto zaudējumu apjoms, kas pēc Latvijas Komercbanku asociācijas vadītāja Teodora Tverijoņa teiktā, nozīmē «pielikt punktu klienta un bankas attiecībām», sasniegs vismaz 84 milj. Ls, ja vien vēl šogad klāt nenāks jaunas kredītu norakstīšanas.

2010. gada laikā 147 milj. Ls apjomā un 2009.gadā 47,9 milj. Ls apjomā faktiski kredītus norakstīja Swedbank un tās meitas uzņēmumi, liecina bankas gada pārskats. Norakstīto kredītu apjoms Swedbank gadījumā veido nepilnus 5,7% pret grupas neto kredītportfeli 2010. gada beigās un 4,7% pret portfeli 2009.gada beigās. Atsevišķu citu banku gada pārskatos informācija par norakstītiem kredītiem neparādījās, bet dažu banku auditētie gada pārskati vēl nav pieejami.

Svarīgākais