Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

LOSP: Lai lauksaimniecības nozares uzņēmumi turpinātu apgādāt Latvijas iedzīvotājus ar pārtiku, ir nepieciešama skaidra valsts politika

© Dāvis Ūlands/MN

Šā gada 2.februārī Lauksaimnicības organizāciju sadarbības padome (LOSP) nosūtīja valdībai - Ministru prezidentei Evikai Siliņai, Zemkopības ministram Armanda Krauzem un Finanšu ministram Arvilam Ašeradenam ātklātu vēstuli par smago un kritisko situāciju lauksaimniecības nozarē. Vēstulē norādīta lauksaimnieku gatavība veikt pārrunas un sadarboties ar valdības pārstāvjiem par nozarei kritiski svarīgu jautājumu nekavējošu risināšanu.

LOSP norāda un uzsver, ka Latvijā lauksaimniekiem šobrīd ir īpaši sarežģīta situācija. 2023.gads lauksaimniekiem bija dažādiem izaicinājumiem pārpildīts, t.sk. ģeopolitiskās situācijas radītā ietekme uz konkurētspēju, neparedzami laikapstākļi - spēcīga krusa, spēcīgs vējš/vētra, sausums un sals, kā arī citi negatīvie apstākļi. Lai lauksaimniecības nozares uzņēmumi turpinātu strādāt un apgādāt Latvijas iedzīvotājus ar pārtiku, ir nepieciešama skaidra un paredzama valsts politika.

Lauksaimnieki jau cieš zaudējumus no nevienlīdzīgas Eiropas Savienības (ES) atbalsta maksājumu politikas. ES zaļā kursa ietekme arvien palielina produkcijas pašizmaksu, bet ieņēmumi no produkcijas realizācijas bieži vien nosedz pašizmaksu vai pat samazinās un rada lauksaimniekiem zaudējumus. Karš Ukrainā vēl vairāk apgrūtina plānoto darbu realizāciju. Jāuzsver, ka lauksaimnieki nesavtīgi atbalsta Ukrainas cīņu pret agresorvalsti Krieviju un turpinās to darīt, bet šajā situācijā lauksaimniekiem ir nepieciešamas skaidras atbildes uz jautājumiem, kas ir svarīgas lauksaimnieciskās darbības nodrošināšanai.

LOSP atgādina, ka valdība jau vairākkārt paudusi apņemšanos veikt plašākas izmaiņas nodokļu politikā, kas jāpieņem līdz šī gada vasarai un, kas stātos spēkā ar 2025.gadu. Nodokļu politikas izmaiņu kontekstā lauksaimnieki formulējuši vairākus jautājumus, kas mūsu - lauksaimnieku, darbībai, konkurētspējai un pastāvēšanai ir kritiski svarīgi:

● Par samazināto PVN likmi pārtikas produktiem - ne tikai Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, dārzeņiem un ogām, bet arī citām pārtikas grupām;

● Par lauksaimniecības subsīdiju neaplikšanu ar ienākuma nodokli;

● Par kadastrālo vērtību izmaiņām un NĪN likmēm;

● Par sezonas laukstrādnieku programmu;

● Par lauksaimniecības dīzeļdegvielas apjomu un likmēm;

● Par nodokļu atvieglojumiem zemes pārdevējiem, pārdodot zemi lauksaimniekiem.

LOSP uzsver, ka ikviens lauksaimnieks cer uz atvērtu komunikāciju un konstruktīvu sadarbību, lai ar saprātīgiem un tālredzīgiem, kā arī nekavējošiem lēmumiem nodrošinātu lauksaimniecības nozares stabilitāti un godīgu samaksu par saražoto produkciju!

LOSP pievienojas starptautiskajam lauksaimnieku protesta sauklim "Nav lauksaimnieku - Nav pārtikas - Nav nākotnes!" jeb "No farmers - No food - No future".