Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

SEB banka nopelnījusi 2 reizes vairāk nekā gadu iepriekš

© Kaspars Krafts/F64

SEB grupa pagājušajā gadā Latvijā guvusi peļņu 152,4 miljonu eiro apmērā, kas ir par 61,4% vairāk nekā 2022.gadā, liecina bankas publiskotā informācija.

SEB grupas Latvijā ieņēmumi pagājušajā gadā bija 246 miljoni eiro, kas ir par 62,6% vairāk nekā 2022.gadā, bet izmaksas pērn bija 59,6 miljoni eiro, tādējādi grupas peļņa pirms uzkrājumiem bija 186,4 miljoni eiro.

Uzkrājumi paredzamiem kredītzaudējumiem pērn palielināti divu miljonu eiro apmērā.

Kopējais noguldījumu apmērs 2023.gada beigās bija 4,5 miljardi eiro, kas ir par 1,6% vairāk nekā 2022.gada beigas, bet kopējais kredītportfelis - 3,3 miljardi eiro, kas ir pieaugums par 3,7%.

"SEB bankas" grupas aktīvi 2023.gada beigās bija 5,6 miljardi eiro, kas ir par 2,3% vairāk nekā 2022.gada beigās, bet kapitāls - 611 miljoni eiro, kas ir par 20,8% vairāk.

Bankas pārstāvji informē, ka 2023.gadā "SEB bankas" finanšu rezultātus visvairāk ietekmēja EURIBOR procentu likmju straujais pieaugums. No vienas puses tas paaugstināja klientu kredītmaksājumu procentu daļu, no otras - ļāva palielināt noguldījumu likmes. Ja 2022.gadā bankas klienti no termiņnoguldījumiem nopelnīja aptuveni 1,4 miljonus eiro, tad 2023.gadā šī summa sasniedza 29 miljonus eiro. Pērn "SEB banka" vairākkārt paaugstināja klientu noguldījumu likmes, kā arī sāka maksāt procentus par atlikumiem klientu norēķinu kontos.

"SEB bankas" vadītāja Ieva Tetere skaidro, ka procentu likmju pieaugums radīja izaicinājumus kredītņēmējiem, taču vienlaikus tas sekmēja bankas klientu iespējas nopelnīt. Gada laikā uzņēmumu krājkontu un termiņnoguldījumu apmērs "SEB bankā" pieauga 2,8 reizes, gada beigās sasniedzot gandrīz 340 miljonus eiro, bet privātpersonu termiņnoguldījumu un krājkontu apmērs palielinājās par 60%, sasniedzot 710 miljonus eiro.

"SEB banka" pērn piešķīra aizdevumus 852 miljonu eiro apmērā uzņēmumiem un 218 miljonu eiro apmērā privātpersonām. "SEB banka" kreditēja gandrīz 4100 uzņēmumu biznesa plānus un idejas, kā arī palīdzēja iegādāties 1860 jaunu mājokļu. 2023.gadā pieauga pieprasījums pēc aizdevumiem gan privātpersonu, gan uzņēmumu segmentā, un "SEB bankas" kredītportfelis kopumā palielinājās par 3,7%, gada beigās sasniedzot 3,3 miljardus eiro.

Lielo uzņēmumu apkalpošanas segmentā no jauna piešķirto aizdevumu apmērs pērn sasniedza 584 miljonus eiro, kas ir par 16,9% vairāk nekā 2022.gadā. Aizdevumi izsniegti dažādu nozaru uzņēmumiem - enerģētikas, telekomunikācijas, ražošanas, transporta, nekustamā īpašuma un citiem. Kredīti piešķirti jaunu pamatlīdzekļu iegādei, ražošanas jaudu palielināšanai, uzņēmumu iegādes darījumiem, kā arī apgrozāmā kapitāla finansēšanai.

Mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) segmentā pieprasījums pēc aizdevumiem 2023.gadā visstraujāk palielinājās pašvaldību uzņēmumiem infrastruktūras projektiem, mežizstrādes un lauksaimniecības uzņēmumiem tehnikas iegādei un dažādu nozaru uzņēmumiem - apgrozāmajiem līdzekļiem. Kopumā MVU kredītportfelis palielinājās par 13,3%, sasniedzot 650 miljonus eiro, kas ir atgriezis MVU kredītportfeļa apjomu pirms-pandēmijas līmenī.

"SEB bankas" hipotekārais kredītportfelis 2023.gada laikā pieauga par 2,5%, klientiem iegādājoties teju 1860 jaunus mājokļus. 2023.gadā par 24% palielinājās to klientu skaits, kuri gan daļēji, gan pilnībā dzēsa kredītsaistības pirms līguma termiņa. Mājsaimniecību finansiālā situācija kopumā bankas skatījumā ir vērtējama kā stabila, par ko liecina klientu labā disciplīna maksājumu veikšanā. Tas nozīmē, ka gan klienti, gan banka iepriekš rūpīgi izvērtējusi potenciālos riskus, pauž bankā.

Tāpat bankā min, ka "SEB bankas" kredītu kvalitāte ir saglabājusies stabili laba. Pagājušajā gadā uzkrājumi paredzamajiem kredītzaudējumiem palielināti tikai divu miljonu eiro apmērā, kas liecina par atbildīgu kreditēšanu.

Ņemot vērā nozīmīgo likmju pieaugumu, pērn par 60% pieauga privātpersonu noguldījumu apmērs termiņnoguldījumos un krājkontos. Kopumā abos minētajos instrumentos privātpersonas noguldīja 710 miljonus eiro, kas ir aptuveni trešdaļa no visiem privātpersonu kontos esošajiem līdzekļiem.

Pērn pieauga klientu interese par dažādiem alternatīviem naudas ieguldīšanas veidiem (akciju tirgus, krājobligācijas u.c.), tādējādi kopējais privātpersonu noguldījumu un norēķinu kontu portfelis 2023.gadā samazinājās par 1,8%. Savukārt uzņēmumu segmentā kopējais noguldījumu un norēķinu kontu apmērs pērn pieauga par 5,3%.

"SEB bankas" grupa 2022.gadā guva 94,4 miljonu eiro peļņu.

Pēc aktīvu apmēra "SEB banka" 2022.gada beigās bija otra lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Bankas informācija.