Aptauja: puse Latvijas iedzīvotāju dārzeņu iegādei nedēļā atvēl līdz četriem latiem

Vairāk nekā puse jeb 52% Latvijas iedzīvotāju dārzeņu iegādei ik nedēļu atvēl naudas summu, kas nepārsniedz četrus latus, liecina veikalu tīkla „Maxima” veiktās aptaujas rezultāti. Turklāt, salīdzinot ar rudenī veiktās aptaujas datiem, šopavasar samazinājies iedzīvotāju īpatsvars, kuri dārzeņus uzturā lieto katru dienu.

Jaunākie dati liecina, ka ceturtā daļa aptaujas dalībnieku dārzeņus iegādājas četru līdz sešu latu robežās, savukārt vairāk par sešiem latiem dārzeņu iegādei ik nedēļu atvēl 22% respondentu.

Ņemot vērā to, ka pavasarī iedzīvotāji pārsvarā iegādājas siltumnīcās audzētos dārzeņus, kas ir dārgāki un atšķiras no rudenī pieejamās ražas gan cenas, gan sortimenta ziņā, šopavasar par 11 procentpunktiem sarucis to iedzīvotāju īpatsvars, kuri dārzeņus uzturā lieto katru dienu, – ja pērn tādi bija 72%, tad šogad dārzeņus savā ikdienas ēdienkartē iekļauj 61% respondentu. Tāpat šogad par 10% palielinājies to aptaujas dalībnieku skaits, kuri dārzeņus uzturā lieto vien 2 – 3 reizes nedēļā.

„Līdz ar pavasara atnākšanu un pirmās šī gada Latvijas dārzeņu ražas parādīšanos veikalu plauktos, vēlējāmies noskaidrot, kā, salīdzinot ar pērno rudeni, ir mainījušies iedzīvotāju dārzeņu lietošanas paradumi,” skaidro „Maxima Latvija” preses sekretārs Ivars Andiņš.

Aptaujas rezultāti liecina, ka 55% iedzīvotāju dārzeņus visbiežāk iegādājas lielveikalos, 20% respondentu labprātāk dārzeņus pērk tirgū, kamēr 11% aptaujas dalībnieku norādījuši, ka dārzeņus audzē paši.

Salīdzinājumā ar rudenī veiktās aptaujas rezultātiem šopavasar par 11% pieaudzis to aptaujas dalībnieku īpatsvars, kuri labprātāk iegādājas Latvijā audzētus dārzeņus, – tā norādījuši 77% aptaujāto. Turpretī piektdaļa respondentu uzskata, ka dārzeņu izcelsmei nav īpašas nozīmes.

Arī šogad aptaujas ietvaros tika izveidots iecienītāko dārzeņu tops, kura augšgalā ar 11% respondentu balsu ierindojies gurķis, tādējādi apsteidzot pagājušā gada līderus – kartupeli un tomātu, kuri šogad ar 10% balsu dala otro vietu. Trešajā vietā ar 9% aptaujāto atbalstu iekļuvis burkāns, savukārt ceturto un piekto vietu, gūstot 5% balsu, dala kāposts un sīpols.

Savukārt, atbildot uz jautājumu par dārzeņu pagatavošanas paradumiem, divas trešdaļas jeb 66% respondentu norādījuši, ka visbiežāk no dārzeņiem gatavo salātus vai lieto tos svaigā veidā, kamēr 27% aptaujāto uzturā labprātāk lieto vārītus, sautētus vai ceptus dārzeņus.