Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Autoratlīdzību saņēmējiem šogad būs līdzšinējā nodokļu nomaksas kārtība

© Pexels.com

Šodien stājas spēkā grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", kas autoratlīdzību saņēmējiem vēl līdz 2024.gada 31.decembrim paredz iespēju nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējiem.

Lielākā daļa autoratlīdzības saņēmēju atalgojumu par savu radošo darbu saņem neregulāri un ierobežotā apmērā, līdztekus pamata ienākumiem, ko gūst citur - bieži vien darba tiesiskajās attiecībās.

Kultūras ministre Agnese Logina (P) iepriekš uzsvēra, ka autoratlīdzības ir atbalstāms mehānisms, kas ļauj tūkstošiem mākslinieku un radošo personu saņemt atlīdzību par padarīto darbu, tādēļ Kultūras ministrija piedāvā turpināt līdzšinējo autoratlīdzību saņemšanas kārtību, kas paredz - arī tie radošie cilvēki, kas nebūs reģistrējušies kā saimnieciskās darbības veicēji, aizvien būs sociāli nodrošināti, tādējādi būtiski nesamazinot viņu ienākumus. Pēc ministres paustā, būtiski ir arī tas, ka nereģistrētajiem autoratlīdzību saņēmējiem, kuru ieņēmumi pārsniegs 25 000 eiro gadā, turpmāk tiks piemērota vienotā - 25% nodokļa likme.

Iespēju nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējam 2022.gadā izmantoja aptuveni 32 000 autoratlīdzību saņēmēju. Aptuveni 1,2% jeb no tiem jeb 388 personas izmantoja divas nodokļa likmes - 25% un 40%. No 2024.gada 1.janvāra tiks piemērota tikai viena nodokļa likme - 25%.