Sākas pārbaužu sezona Latvijas tirgos

Iestājoties pavasarim, Valsts ieņēmumu dienests (VID) turpinās pastiprināti kontrolēt Latvijas tirgus, lai novērstu likumpārkāpumus, īpaši attiecībā uz tirdzniecību ar no ārvalstīm ievestiem produktiem.

Pagājušonedēļ, 2011.gada 23.martā, VID sadarbībā ar Pārtika veterināro dienestu veica tematiskās pārbaudes Rīgas Centrāltirgū. Tās laikā VID darbinieki veica tirdzniecības vietu pārbaudes un konstatēja dažādus pārkāpumus saistībā ar tirdzniecības noteikumu neievērošanu. Pārbaužu laikā konfiscēti produkti bez izcelsmi apliecinošiem dokumentiem. Konfiscētie 570 kilogrami dārzeņu, augļu, salātu un zaļumu nodoti Valsts sociālās aprūpes centram „Rīga”.

Pārbaudes Rīgas Centrāltirgū tika veiktas lauksaimniecības produkcijas tirdzniecības vietās, ar mērķi pārbaudīt vai tirgotāji patiešām tirgo pašu izaudzētu produkciju vai iepirktu produkciju. Pārbaudes laikā inspektori veica kontrolpirkumus un pārbaudīja, kāda ir preču izcelsme pārdošanā esošajām precēm, preču izcelsmi apliecinošus dokumentus, preču pavaddokumentu žurnālu, vai tirdzniecības vietā uzstādīts un tiek izmantots elektroniskais kases aparāts. Tika pārbaudīts arī tas, vai ar tirdzniecības vietā nodarbinātajām personām ir noslēgtas darba tiesiskās attiecības un ir iesniegtas ziņas VID ne vēlāk kā dienu pirms darba uzsākšanas.

Visos gadījumos VID inspektori konstatēja, ka tiek tirgoti ne tikai pašu audzēti produkti, bet arī iepirktas preces. Saskaņā ar likumu, tirgojot iepirktas preces, ir jāizmanto kases aparāts, taču visos gadījumos kases aparāts nebija uzstādīts. Turklāt tirgotāji nevarēja uzrādīt iepirkto produktu izcelsmi apliecinošus dokumentus un paskaidroja, ka produktus ir iegādājušies „Nakts tirgū”. Par vienu no pārdevējām, lai gan bija noslēgts darba līgums, nebija sniegtas ziņas VID. Vienā gadījumā pārdevēja, uzzinot, ka pircējs ir VID inspektors, atstāja tirdzniecības vietu un neatgriezās, neuzrādot dokumentus, kas ir nepieciešami, lai veiktu tirdzniecību tirgus teritorijā. Pamestā prece tika atzīta par bezsaimnieka mantu un kopā ar pārtikas produktiem, par kuriem nevarēja uzrādīt izcelsmi apliecinošus dokumentus, tika konfiscēti.

Kopumā VID konfiscēja 571,85 kilogramus dārzeņu, augļu, salātu un zaļumu, kā arī 24 buntītes zaļumu. Tika konfiscēti 359 kilogrami ābolu, 82,57 kilogrami tomātu, 41,4 kilogrami gurķu, 12 kilogrami saldo piparu, 10,8 kilogrami burkānu, 10,5 kilogrami salātu, 10,26 kilogrami puķkāpostu, 9,4 kilogrami ķīniešu salātu, 8,4 kilogrami redīsu, septiņi kilogrami sīpolu, 6,5 kilogrami loku, 4,32 kilogrami ķiploku, 3,3 kilogrami un 10 buntītes diļļu, 2,5 kilogrami puravu, 2,4 kilogrami un 14 buntītes pētersīļu, 1,5 kilogrami šampinjonu.

Pērn kopumā tirgos visā Latvijā tika veiktas 927 tematiskās pārbaudes, no kurām 756 tematiskajās pārbaudēs jeb 82 procentos gadījumu ir konstatēti dažādi ar tirdzniecības noteikumu un darba tiesisko attiecību neievērošanu saistīti pārkāpumi. Arī šogad VID turpinās pastiprināti kontrolēt Latvijas tirgus, lai novērstu likumpārkāpumus, īpaši attiecībā uz tirdzniecību ar no ārvalstīm ievestiem produktiem.