Latvijā plāno ražot pasažieru lidmašīnas

© Pixabay

Nīderlandes uzņēmums "Fokker Next Gen" parakstījis sadarbības memorandu ar Ekonomikas ministriju un plāno Latvijā attīstīt ūdeņraža lidmašīnu projektu, aģentūru LETA informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA).

"Fokker Next Gen" iecerējusi izstrādāt ar ūdeņraža dzinēju darbināmu pasažieru lidmašīnu modeli, kura ietilpība varētu būt no 120 līdz 150 pasažieru vietām. Provizoriski šāda tipa lidmašīnas varētu sasniegt galamērķus līdz 2500 kilometru attālumā.

Projekta sākumstadijā tuvāko trīs gadu laikā Latvijā plānots izveidot līdz 100 jaunām darba vietām, strādājot sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti un Kurzemes piekrastes pašvaldībām.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) norāda, ka projekta īstenošana būs nozīmīgs notikums Latvijas ekonomikā, kas veicinās tautsaimniecības attīstību un kalpos kā būtisks solis moderna valsts zīmola nostiprināšanai pasaulē.

"Lielais investīciju apjoms, vismodernākās inovatīvās tehnoloģijas, pilnīga atbilstība virzībai uz klimatneitralitāti, paredzēta ciešā sadarbība ar Latvijas augstskolām - visi šie elementi ūdeņraža lidmašīnu būvi un uzturēšanu padarītu par Latvijas veiksmes stāstu, dodot grūdienu inovācijām labvēlīgas vides radīšanā kopumā," pauž Valainis.

Savukārt LIAA direktora pienākumu izpildītāja Iveta Strupkāja norāda, ka "Fokker Next Gen" ar šo projektu plāno stimulēt straujāku ūdeņraža tehnoloģiju attīstību. Tas ir būtiski atkrastes vēja parka "Elwind" attīstības kontekstā, jo potenciāli veicinās pieprasījumu pēc ūdeņraža degvielas nākotnē.

Atkrastes vēja parks "Elwind" spēs nodrošināt liela apjoma enerģijas daudzumu par konkurētspējīgu cenu, tādēļ jau šobrīd Ventspils un Liepājas pašvaldībās tiek strādāts pie ūdeņraža ražošanas un uzglabāšanas infrastruktūras attīstības, kas varētu nodrošināt tirgus prasībām atbilstošas ražošanas izmaksas un efektīvu uzglabāšanas sistēmu.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais