Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Ašeradens atklāj, kuri valsts uzņēmumi tiks virzīti uz biržu; to vidū arī LMT un TET

© Dāvis Ūlands/F64

Finanšu ministrija gatavo ziņojumu par to, kuras valsts un pašvaldību kapitālsabiedrības būtu jāvirza uz kapitāla tirgu.

"Pirmais šajā sarakstā ir "airBaltic". Plāns ir skaidrs, un ar to virzāmies uz priekšu. Mēs vērtējam arī divas telekomunikācijas kompānijas - LMT un "Tet". Neredzam iemeslus, kādēļ tās nevarētu būt biržā. Tāpat ir ar "Latvenergo" meitasuzņēmumu "Latvijas vēja parki". Progress šajā jautājumā pēdējā gada laikā ir bijis mazs, bet runājam par to, kādā veidā virzīties uz priekšu ar risinājumiem - vai kopā ar "Latvijas Valsts mežiem" vai bez. Lēmums ir vēl jāpieņem, un gatavojamies arī šo jautājumu virzīt," intervijā aģentūrai "Leta" teic finanšu ministrs Arvils Ašeradens.

Pēc viņa teiktā, Finanšu ministrija ir runājusi arī ar Rīgas domi, jo tā nopietni domā par namu apsaimniekošanas uzņēmuma "Rīgas namu pārvaldnieks", kā arī "Rīgas ūdens" un "Rīgas siltums" virzīšanu uz biržu.

"Šajā jautājumā gan ir vēlreiz jāuzsver, ka ar neprasmīgu rīcību mēs varam nonākt situācijā, ka kompānijas vērtība nokrītas zem aktīvu vērtības. Ja īpašnieki pārmērīgi jauksies uzņēmuma darbā, uzskatīs, ka ir jāpilda vēl tāda sociālā funkcija, tad labāk to nedarīt. Arī sabiedrībā bieži nav izpratnes, ka biržas uzņēmumam ir jāstrādā tirgus apstākļos. Gan sabiedrībai, gan poliskajai videi ir jānonāk līdz tam, ka tās ir uz tirgu orientētas kompānijas un strādās pēc tirgus principiem ar iespējami labāko rezultātu. Līdz gada beigām mēs plānojam ar ziņojumu nākt valdībā publiski, bet starplaikā nākamo nedēļu laikā informēsim ministrus, kādā virzienā varētu virzīties, jo plāni vairāk vai mazāk ir skaidri," sacīja A. Ašeradens.