Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Saeima noraida rosinājumu dubultot plānoto banku virspeļņas nodokli

© Pixabay.com

Saeima šodien noraidīja Nacionālās apvienības (NA) deputātu rosinātos grozījumus Uzņēmumu ienākuma nodokļu likumā, dubultot plānoto banku virspeļņas nodokli, lai "pilnvērtīgi reaģētu uz komercbanku rekordlielajiem un nepamatotajiem peļņu rādītājiem".

Partijas mājaslapā skaidrots, ka NA rosinājums būtu paredzējis uz laiku - vienu gadu - dubultot uzņēmumu ienākuma nodokli bankām, piemērojot 40% likmi plānotās 20% likmes vietā, tā gūstot papildu 140 miljonus eiro valsts budžetā. Tātad kopā ar Finanšu ministrijas (FM) risinājumu ienākumi būtu ap 280 miljoniem eiro.

NA ieskatā, FM piedāvājums piemērot 20% uzņēmumu ienākuma nodokli bankām ir nepietiekams. Partija atzīmē, ka tās virzītais risinājums vairāk atbilstu Lietuvā ieviestajai pieejai.

Jau ziņots, ka Latvijā banku sektoram nākamgad tiks uzlikta pamatīga nodokļu nasta, tāpēc apgrūtināt to ar vēl kādiem nodokļiem nebūtu pareizi, iepriekš sacījis finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Ministrs atgādināja, ka nākamgad banku sektoram būs jāmaksā 20% UIN avansa maksājums no iepriekšējā gada peļņas, lai gan citās valstīs UIN likme ir apmēram 15%. Šis nodoklis no banku peļņas budžetam dos 140 miljonus eiro.