"Jūs mūs uzskatiet par galīgiem muļķiem?I" JV paziņojums par elektrības tarifu izmaiņām sadusmo sabiedrību

© Kaspars Krafts/F64

"Sadales tīklu tarifu samazinājums turpināsies arī nākamgad. Saeima lēma galīgajā lasījumā atbalstīt likumprojektu pakotni, kura nodrošina samērīgu trīs gadu pārejas periodu," ar šādu ziņu mikroblogošanas vietnē "X" dalījies Jaunās vienotības politiķis Jānis Patmalnieks.

Izlasot šo ierastu, "X" lietotāji bija ne pa jokam sašutuši:

"Varu tikai apbrīnot tik smalki izkoptu muldēšanas tehniku. Līdzīgi arī Evika Siliņa ar nopietnu seju TV ekrānos stāstīja, ka PVN dārzeņiem no 5% tiks samazināts uz 12% un tam budžetā jāmeklē papildus nauda. Tā arī te "samazinot" tarifu, tas nez kāpēc tomēr pieaugs trīs gados";

"Tarifs samazināsies pieauguma virzienā. Tā kā nošpikots no Dž.Orvela "1984"! Patmalnieks varētu cirkā vēl ar kādiem pekstiņiem uzstāties,jo tur jau tagad dresētus mērkaķus esot aizliegts izrādīt";

"Kāds samazināsies?! Jūs tikko pieņēmāt pakāpenisku pieaugumu!";

"Jūs saprotat vārda "samazināt" jēgu?";

"Kāpēc jūs latviešus uzskatāt par galīgiem muļķiem? Vēl jau tā paaudze ar nograuto izglītības sistēmu, kurai varēs iestāstīt, ka 12 ir mazāk nekā 5, ka paaugstinājums ir pazeminājums, nav izaugusi."

"Tu esi slims? Tarifs tika paaugstināts nevis samazinăts. Skolă esi gājis? Pie 2 pieliekot 350 procenti nav 4 bet 9";

"Klau, jūs tur sapratāt, ko pateicāt? Kas tie par pro stilā stāstiņiem? Īstenībā meli. Sakāt samazināsies, beigās, izrādās - palielināsies!";

"Tev pirmajā rindkopā viens vārds kļūdaini uzrakstījies. Nevis samazinājums turpināsies, bet pieaugums."

"Tātad pats tarifs nesamazināsies, būt tikai 3 gadu pārejas periods? Varējāt to uzrakstīt daudz īsāk";

"Aha! "Karš ir miers. Brīvība ir verdzība." Pieaugums ir samazinājums."


Īstenībā, kā portāls NRA jau rakstīja,
Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, Enerģētikas likumā un likumā "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem", kas uz diviem gadiem ierobežo elektroenerģijas sadales tarifu kāpuma maksimālos apmērus.

Šobrīd spēkā esošie normatīvie akti nenosaka griestus tarifu pieaugumam. Ar grozījumiem paredzēts no nākamā gada janvāra līdz 2025.gada 31.decembrim mājsaimniecībām noteikt elektroenerģijas sadales tarifa fiksētās daļas pieauguma griestus.

Vienas fāzes un 16 ampēru pieslēgumam jaudas maksas pieaugums nākamgad nedrīkstēs pārsniegt 2 eiro mēnesī, vienas fāzes un 20 ampēru pieslēgumam - 2,50 eiro mēnesī, bet vienas fāzes un 25 ampēru pieslēgumam - 3 eiro mēnesī.

Savukārt trīs fāžu pieslēgumiem palielinājumi varēs būt lielāki: 16 ampēru pieslēgumam - četri eiro mēnesī, 20 ampēru - 4,50 eiro mēnesī, bet 25 ampēru - 6 eiro mēnesī.

Ekonomika

Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa glabāšanas un regazifikācijas kuģi (FSRU) "Independence" termināļa operators "KN Energies" plāno izmantot vismaz līdz 2040.gadam, piektdien paziņoja Lietuvas valsts kontrolētā uzņēmuma vadītājs Darjus Šilenskis.