Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Citadeles" pārdošanas cena ir līdz 150 miljoniem latu

AS "Citadeles banka" pārdošanas cena ir līdz 150 miljoniem latu, atzinis kādreizējais bankas vadošais darbinieks un patreizējais Krievijas komercbankas "M2M Private Bank" vadītājs Roberts Idelsons.

Tā vēsta biznesa portāls "Nozare.lv"

Viņš skaidroja, ka bankas cena lielākoties veidojas, sasummējot tās kapitāla apjomu un iespējamo prēmiju.

Ņemot vērā visas problēmas, kas bijušas Latvijas banku sektorā un neskaidrību par ekonomikas un tirgus izaugsmes perspektīvām, pēc viņa aplēsēm, cena, par kuru var pārdot jebkuru banku Latvijā, ir viena tās kapitāla līdz pusotra kapitāla vērtībā. Tas esot atkarīgs no tā, cik banka ir pelnoša, kādos tirgos strādā un kādus klientus apkalpo.

Viņaprāt, "Citadeles" priekšrocība ir tā, ka visi sliktie kredīti no tās ir izņemti ārā un nav aktīvu, kas samazinātu pirkuma cenu, tāpēc viens no galvenajiem faktoriem būtu tās pelnītspēja nākotnē..

"Citadeles" kapitāls patlaban ir aptuveni 103 miljoni latu. Idelsona vērtējumā, ja "Citadeli" izdosies pārdot par 1,3 kapitāliem līdz 1,4 kapitāliem, tas būs ļoti labs darījums.

Vienlaikus esot jāņem vērā, ka gadījumā, ja "Citadeli" kāds nopirktu, valstij, visticamāk, tiktu atmaksāti arī aptuveni 100 miljoni latu, ko tā ir noguldījusi "Citadelē".

Daudzi joprojām nesaprot, ka jautājums par to, cik daudz valsts atgūs no "Parex bankas" epopejas joprojām ir jautājums nevis par "Citadeli", bet, cik veiksmīgi "Parex" atgūs kredītus, uzsvēra Idelsons.

Viņaprāt, "Parex" pārdošana no valsts puses vispār nebūtu loģisks solis, jo tās kredītportfelī ir ļoti dažādi kredīti, un runāt par to, ka varētu atrast vienu pircēju, kas samaksās labu cenu par visu portfeli, esot nepareizi.

"Pareiza pieeja būtu tāda, ka gadījumā, ja kaut kas tiek pārdots, tie ir tikai atsevišķi kredīti vai vienoti kredītportfeļi, nevis banka kopumā. Pārdodot pa daļām, saņemt varēs vairāk, nekā visu kopā," uzskata Idelsons.

Pēc viņa saprašanas, "Parex" daļu izpārdošanā valsts nemaz nav iesaistīta, jo izlemt, vai pārdot vai nepārdot konkrētu kredītu, ir bankas valdes un padomes kompetencē. "Cik saprotu, viņiem gan tam nepieciešamas pilnvaras," piebilda baņķieris.