Iedzīvotāji būs panākuši savu: Saeimai nāksies skatīt 5% PVN saglabāšanu augļiem un dārzeņiem

© Oksana Džadana/F64

29.novembrī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā plānots skatīt iedzīvotāju iniciatīvu par samazinātās 5% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes saglabāšanu Latvijai raksturīgajiem dārzeņiem, augļiem un ogām.

Iniciatīvas pārstāvis Emīls Azanda aicina 2024.gadā un arī turpmākajos gados saglabāt patlaban noteikto PVN likmi 5% apmērā Latvijai raksturīgajiem dārzeņiem, augļiem un ogām, "lai vēl vairāk nesaasinātu dzīves dārdzības slogu sabiedrības mazaizsargātajai daļai, neveicinātu ēnu ekonomikas izplatību zemkopībā, kā arī popularizētu veselīgu dzīvesveidu Latvijas sabiedrībā".

Azandas ieskatā, tādā veidā valsts praktiski atbalstīšot tos cilvēkus, kuri apzināti rūpējas par savu veselību. Tāpat tas nākotnē mazināšot sagaidāmo slodzi veselības aprūpei.

''Valsts varas iestādēm, piemēram, Valsts ieņēmumu dienestam nebūtu jācīnās ar lauksaimniecības uzņēmumu iespējamo pāreju ēnu ekonomikā, lai izvairītos no pilnās 21% PVN likmes piemērošanas no 2024.gada 1.janvāra,'' klāsta iniciatīvas autors.

Jau ziņots, ka koalīcija vienojusies svaigiem augļiem un dārzeņiem piemērot 12% PVN samazināto likmi. Lai to izdarītu, budžetā jāatrod papildu 16 miljoni eiro.

Vienlaikus Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) iepriekš pauda, ka koalīcija ir vienojusies atbalstīt tikai vietējos augļu un dārzeņu ražotājus, nevis visu ražotāju loku, nākamā gada budžetā nozarei atvēlot trīs miljonus eiro.

Zemkopības ministrija (ZM) informatīvajā ziņojumā iepriekš norādīja, ka laika periodā no 2017.gada līdz 2022.gadam Latvijā augļu un dārzeņu nozare ir būtiski attīstījusies. Augļkopības un dārzeņkopības platības palielinājušās par 5%, saražotās produkcijas vērtība kāpusi par 46%, bet eksporta vērtība - par 77%.

ZM arī atzīmēja, ka Latvijā augļkopības un dārzeņkopības nozare attīstās straujāk nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES). Augļu un ogu izlaides vērtība Latvijā ir dubultojusies, Latviju ierindojot trešajā vietā ES aiz Luksemburgas un Slovēnijas, dārzeņu izlaides vērtība Latvijā ir pieaugusi par 25% un ir virs ES vidējā rādītāja, savukārt kartupeļu izlaides vērtība Latvijā ir pieaugusi par 57%, Latviju ierindojot sestajā vietā.

Samazinātā PVN likme 5% apmērā augļiem un dārzeņiem ir spēkā no 2018.gada 1.janvāra līdz šā gada 31.decembrim.

  • Publicēta: 20.11.2023 16:09

Ekonomika

Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa glabāšanas un regazifikācijas kuģi (FSRU) "Independence" termināļa operators "KN Energies" plāno izmantot vismaz līdz 2040.gadam, piektdien paziņoja Lietuvas valsts kontrolētā uzņēmuma vadītājs Darjus Šilenskis.