"Eurostat": Latvijā oktobrī bijusi zemāka gada inflācija nekā ES un eirozonā vidēji

© Pixabay

Latvijā oktobrī bijusi zemāka gada inflācija nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina piektdien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati.

Gada inflācija oktobrī bijusi 2,3%. Augstākā inflācija pagājušajā mēnesī reģistrēta Ungārijā (9,6%), Čehijā (9,5%), Rumānijā (8,3%), Slovākijā (7,8%) un Horvātijā (6,7%). Lietuvā gada inflācija bijusi 3,1%, bet Igaunijā tā veidojusi 5%

Zemāka gada inflācija nekā Latvijā oktobrī bijusi Itālijā (1,8%) un Luksemburgā (2,1%).

Tikmēr gada deflācija fiksēta Dānijā (-0,4%), Nīderlandē (-1%) un Beļģijā (-1,7%).

ES vidēji gada inflācija oktobrī bijusi 3,6%, bet eirozonā tā veidojusi 2,9%.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi - septembri - patēriņa cenas oktobrī gan ES, gan eirozonā palielinājušās par 0,1%.

Latvijā salīdzinājumā ar septembri patēriņa cenas oktobrī sarukušas par 0,4%. Lielākā mēneša inflācija bijusi Nīderlandē un Rumānijā (abās valstīs +0,6%), bet lielākā mēneša deflācija reģistrēta Maltā (-1,4%). Lietuvā patēriņa cenas mēneša griezumā palielinājušās par 0,3%, bet Igaunijā tās sarukušas par 0,5%.

"Eurostat" inflāciju aprēķina atbilstoši ES saskaņotajam patēriņa preču indeksam (HICP).

Ekonomika

Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa glabāšanas un regazifikācijas kuģi (FSRU) "Independence" termināļa operators "KN Energies" plāno izmantot vismaz līdz 2040.gadam, piektdien paziņoja Lietuvas valsts kontrolētā uzņēmuma vadītājs Darjus Šilenskis.