Latvijas Daudzbērnu ģimeņu apvienība: PVN palielināšana augļiem un dārzeņiem visvairāk ietekmēs mazāk turīgās ģimenes

© MN

Latvijas Daudzbērnu ģimeņu apvienības īstenotajā aptaujā* noskaidrots, ka 73% aptaujāto ģimeņu uzskata, ka valdības plāns atcelt samazināto 5% PVN likmi Latvijai raksturīgajiem dārzeņiem, augļiem un ogām, būtiski ietekmētu ģimenes pārtikas budžetu. Savukārt 92% aptaujāto uztrauc, ka šīs izmaiņas sadārdzinās ēdināšanu bērnudārzos un negatīvi ietekmēs bērnu ēdienkarti mācību iestādēs. Apvienības valdes priekšsēdētāja Elīna Treija uzsver, ka samazinātās PVN likmes atcelšana visvairāk ietekmēs tieši mazāk turīgās mājsaimniecības, ziņo Elīna Treija, Latvijas Daudzbērnu ģimeņu apvienības valdes priekšsēdētāja.

Elīna Treija norāda, ka gandrīz visas aptaujātās ģimenes atzīst, ka izjutīs augļu un dārzeņu sadārdzināšanos savā mājsaimniecības budžetā, bet lielākais satraukums ir jūtams mazāk turīgajās ģimenēs, kurām pārtikas iegādes izmaksu proporcija pret kopējo izdevumu budžetu ir lielāka nekā turīgākajai sabiedrības daļai.

Ģimenes ir satrauktas arī par faktu, ka, atceļot samazināto PVN likmi, sekas būs jūtamas skolu un bērnudārzu ēdienkartēs, tajās samazinoties Latvijai raksturīgo dārzeņu, augļu un ogu daudzumam. Turpina E.Treija: "Pašvaldības, kurām nebūs iespējams palielināt finansējumu vai kuras nevēlēsies lemt par vecāku līdzmaksājuma pieaugumu, būs spiestas samazināt augļu un dārzeņu īpatsvaru izglītības iestāžu ēdienkartēs. Jāmaina būs ēšanas paradumi arī mājās. Raugoties no sabiedrības veselības viedokļa, PVN likmes palielināšana augļiem un dārzeņiem ir solis neveselīgāka dzīvesveida veicināšanā iedzīvotāju vidū. Aptaujātās ģimenes ir atzinušas, ka, augļiem un dārzeņiem sadārdzinoties, 61% tos iegādātos mazāk. Veselības ministrijas Slimību profilakses un kontroles centram būtu jāzvana trauksmes zvani valdībā par ierobežoto un veselību pasliktinošo pārtikas grozu, kas lielai daļai iedzīvotāju būs jānomaina."

Viņa papildina, ka saskaņā ar Labklājības ministrijas izstrādāto modeli mājsaimniecību relatīvo izdevumu budžeta (MRI budžeta) noteikšanai ģimenei ar 2 vecākiem darbspējīgā vecumā un 3 bērniem, kur katrs ir savā vecuma grupā - 2 līdz 6 gadu vecumā, 7 līdz 14 gadu vecumā un 15 līdz 18 gadu vecumā, sabalansētas pārtikas nodrošināšanai jau 2023.gada jūlijā bija jāatvēl 945,07 eiro savas mājsaimniecības budžeta.

"Realitātē jau šobrīd ģimenes to nevar atļauties, bet katrs apzinās, ka pārtikas sadārdzinājums, piemēram, PVN likmes palielinājums augļiem un dārzeņiem, samazinās ģimeņu iespējas nodrošināt veselīgu pārtiku saviem bērniem, " atzīst E.Treija.

*Aptauju "Augļu un dārzeņu patēriņš ģimenēs ar bērniem" īstenoja Latvijas Daudzbērnu ģimeņu apvienība 2023.gada novembrī, piedaloties 308 ģimenēm, no kurām 90% jeb 278 ģimenēs aug 3 un vairāk bērni.

Ekonomika

Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa glabāšanas un regazifikācijas kuģi (FSRU) "Independence" termināļa operators "KN Energies" plāno izmantot vismaz līdz 2040.gadam, piektdien paziņoja Lietuvas valsts kontrolētā uzņēmuma vadītājs Darjus Šilenskis.