"KPMG": Turpmāko trīs gadu laikā pasaules ekonomikas izredzes būs labas

© Pexels.com

Turpmāko trīs gadu laikā pasaules ekonomikas izredzes būs labas, aģentūru LETA informēja konsultāciju kompānijas "KPMG" pārstāvji, atsaucoties uz 2023.gada uzņēmumu vadītāju aptauju "KPMG 2023 CEO Outlook".

Saskaņā ar vairāk nekā 1300 pasaules lielāko uzņēmumu vadītāju aptaujas rezultātiem ģeopolitika un plašāka politiskā nenoteiktība šobrīd tiek uzskatīta par lielāko risku uzņēmumu izaugsmei. Vadītāji kopš pagājušā gada aptaujas joprojām ir nemainīgi pārliecināti par globālās ekonomikas izaugsmes perspektīvām nākamajiem trim gadiem (73% salīdzinājumā ar 71% pērn), bet ir vērojamas būtiskas izmaiņas uzņēmumu vadītāju uzskatos par to, kādi apstākļi rada risku viņu biznesam.

Vairāk nekā trīs ceturtdaļas uzņēmumu vadītāju jeb 77% uzskata, ka procentu likmju pieaugums un stingrāka monetārā politika var izraisīt globālās recesijas draudus vai paildzināt tos. Tikpat liela daļa uzskata, ka dzīves sadārdzināšanās radītais spiediens varētu negatīvi ietekmēt viņu organizācijas labklājību nākamo trīs gadu laikā.

"KPMG Latvija" vadošā partnere Armine Movsisjana norāda, ka uzņēmumu vadītāji saskaras ar izaicinājumiem vairākās jomās, taču tāpat kā gadu iepriekš uzticība ekonomikas izaugsmei vidējā termiņā joprojām ir salīdzinoši augsta. Pastāv vienprātība, ka ar laiku var atgriezties pie ilgtspējīgas un ilgtermiņa izaugsmes visā pasaulē.

Arī šogad uzņēmumu vadītāji atzīst, ka vides, sociālo un pārvaldības (ESG) jautājumu risināšana joprojām ir neatņemama viņu uzņēmējdarbības un ilgtermiņa korporatīvo stratēģiju sastāvdaļa. To apliecina 69% vadītāju, kuri ESG saredz kā sava uzņēmuma vērtības radīšanas līdzekli. Par spīti tam vadītāju grupā pastāv uzskats, ka līdz redzamai atdevei no ieguldījumiem ESG jomā vēl ir jāpaiet dažiem gadiem.

Tāpat uzņēmumu vadītāji turpina aktīvi ieguldīt ģeneratīvajā mākslīgajā intelektā, mēģinot nodrošināt sev konkurētspējas priekšrocības nākotnē. 70% vadītāju piekrīt, ka ģeneratīvais mākslīgais intelekts joprojām ir prioritāšu saraksta augšgalā, un lielākā daļa (52%) sagaida, ka ieguldījumi atmaksāsies trīs līdz piecu gadu laikā.

Par galveno problēmu saistībā ar ģeneratīvā mākslīgā intelekta ieviešanu vadītāji min ētikas problēmas, otrajā vietā ierindojās ieviešanas izmaksas (55%), bet trešajā vietā - regulējuma un tehnisko iespēju trūkums (50%).

"KPMG CEO Outlook" devītā izdevuma aptaujā laikā no 2023.gada 15.augusta līdz 15.septembrim intervēti 1325 vadītāji. Izdevums sniedz ieskatu aptaujāto vadītāju uzskatos, stratēģijās un plānošanas taktikā.

Visu respondentu uzņēmumiem gada ieņēmumi pārsniedz 500 miljonus ASV dolāru, un vienai trešdaļai no aptaujātajiem uzņēmumiem gada ieņēmumi pārsniedz 10 miljardus ASV dolāru. Aptaujā tika intervēti uzņēmumu vadītāji, kas pārstāv 11 galvenos pasaules tirgus (Austrālija, Kanāda, Ķīna, Francija, Vācija, Indija, Itālija, Japāna, Spānija, Lielbritānija un ASV) un 11 galvenās nozares (aktīvu pārvaldība, automobiļi, banku pakalpojumi, patēriņš un mazumtirdzniecība, enerģētika, infrastruktūra, apdrošināšanas, zinātnes par dzīvību, ražošana, tehnoloģijas un telekomunikācijas pakalpojumus).

Ekonomika

Valdības pieņemtie lēmumi valsts pamatbudžeta iztrūkumu lāpīšanai rada nopietnas bažas par nākotnes pensionāru labklājību, teikts opozīcijas Saeimas deputāta, "Apvienotā saraksta" (AS) frakcijas priekšsēdētāja Edgara Tavara paziņojumā medijiem.

Svarīgākais