Pensionāri apvainojas, ka viņus nosauc par svētajām govīm

Liepājnieks Ernests Puļķis vērsies tiesībsarga birojā ar sūdzību par naida kurināšanu pret pensionāriem, ko sirmais kungs uzskata par Satversmes pārkāpumu.

E. Puļķis vēstulē jaunajam tiesībsargam Jurim Jansonam pauž sašutumu par investīciju baņķiera Ģirta Rungaiņa izteikumiem medijos par pensionāriem un pensiju samazināšanu, lūdzot padomu, kā rīkoties tālāk. Jau vairākas nedēļas masu medijos tiek iztirzāts jautājums, vai pensijas ir, pēc Ģ. Rungaiņa teiktā, "svētā govs", ko nevar aizskart. Proti, Ģ. Rungainis norādījis, ka pensionāri ir vienīgie, kuriem ienākumi krīzes laikā pat ir pieauguši, tāpēc nu pensionāriem būtu jāsolidarizējas ar tiem, kam ienākumi samazināti.

Pensionāra E. Puļķa vēstule tika izplatīta arī Latvijas Pensionāru federācijas kongresā, kur pret banku ekspertiem tika vērsta nozīmīga kritika. E. Puļķis personīgi jūtas pārsteigts un apvainots, ka Ģ. Rungainis viņu nosaucis par svēto govi, un uzsver, ka viņam ir 57 gadu darba stāžs, viņš ir karojis, bijis arī koncentrācijas nometnē, bet vēlāk barikādēs un ir cīnījies par Latvijas neatkarības atgūšanu. "Par to, ka jaunā paaudze neprot strādāt brīvā Latvijā, mums, veciem cilvēkiem, būs jāsamazina tā niecīgā pensija neatkarīgi no tā, no kā tā aprēķināta. Pensija ir neaizskarama, un tādiem cilvēkiem kā Rungainis un viņam līdzīgiem – rokas nost no pensijām!" teikts vēstulē tiesībsargam. Pensionārs arī ierosina vākt parakstus no cilvēkiem, kurus aizvainojuši Rungaiņa izteicieni un par katru savākto parakstu pieprasīt 100 latus no baņķiera.

Pensionāru sašutums neaprobežojas ar vienu vēstuli tiesībsargam, jo trešdienas pensionāru kongresā vienā no rezolūcijām bija iekļauta skaidra, tomēr demokrātiskā sabiedrībā praktiski neīstenojama prasība valdībai rīkoties, lai šādi izteicieni publiskajā telpā neizskanētu. Pensionāru federācija norāda, ka baņķieru izteikumi par pensiju samazināšanu pārkāpj Satversmes 95. pantu, kas noteic, ka valsts aizsargā cilvēka godu un cieņu. Pensionāri izvirza vēl vienu grūti izpildāmu prasību Tieslietu ministrijai – ar normatīvajiem aktiem noteikt, kuri ir neatkarīgi ekonomikas eksperti, kas drīkstētu izteikties par pensiju jautājumiem.

Pensionāri no visiem Latvijas novadiem kongresā pieminēja līdz šim izskanējušos ekspertu viedokļus, nosaucot tos "par pensionārus pazemojošiem".

Svarīgākais