Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

SEB banka no novembra sāks maksāt procentus par naudu, kas glabājas privātpersonu norēķinu kontos

© Kaspars Krafts/MN

Sekojot procentu likmju kāpumam eirozonā, SEB banka šogad jau astoņas reizes ir paaugstinājusi procentu likmes termiņnoguldījumiem gan privātpersonām, gan juridiskajām personām. Naudas cenas pieaugums vistiešāk ietekmēja klientu saņemtos procentus par noguldījumiem - ja pērn 9 mēnešos SEB banka noguldījumu procentos klientiem izmaksāja 500 tūkstošus eiro, tad šī gada 9 mēnešos par noguldījumiem klientiem esam izmaksājuši jau gandrīz 16 miljonus eiro, ziņo Anete Igaune, SEB bankas organizācijas attīstības komunikācijas vadītāja.

"Lai arī pozitīvais procentu likmju laiks ir radījis izaicinājumus kredītņēmējiem, vienlaikus tas nenoliedzami ir sekmējis SEB bankas klientu iespējas gūt papildu ienākumus. Šogad esam ne tikai aktīvi cēluši noguldījumu procentu likmes, bet arī paplašinām noguldīšanas iespēju klāstu. Privātpersonām ir iespēja izmantot ne tikai termiņnoguldījumus un krājkontu, bet arī digitālo krājkasi, kas uzkrājumus papildina pēc katra pirkuma, kas tiek apmaksāts ar karti. Jūnijā sākām piedāvāt krājkontu arī uzņēmumiem, par ko esam novērojuši teju rekordlielu interesi - kopš gada sākuma uzņēmumu noguldījumu apjoms SEB bankā pieaudzis par 160%, sasniedzot vairāk nekā 300 miljonus eiro septembra beigās. Vienlaikus arī privātpersonu noguldījumu apjoms pieaudzis par 45%, sasniedzot 640 miljonus eiro," norāda Ieva Tetere, SEB bankas vadītāja.

Privātpersonas 27% no saviem naudas līdzekļiem izvēlējušās noguldīt termiņnoguldījumos un krājkontos, taču turpmāk arī norēķinu kontos uzkrātā nauda SEB klientiem ļaus nopelnīt. SEB banka kā pirmā banka Latvijā ir paziņojusi par plāniem novembrī uzsākt maksāt procentus par naudu, kas glabājas privātpersonu norēķinu kontos. Procentu likme būs 0,4% gadā, un tos maksās par kontu atlikumiem līdz 5000 eiro. Esam aprēķinājuši, ka šis solis ļaus SEB klientiem gūt papildu ienākumus aptuveni 2,2 miljonu eiro apmērā gadā.

SEB banka šogad ir atbalstījusi vairāk nekā 3200 biznesa projektus 677 miljonu eiro apmērā. Finansējumu lielo uzņēmumu segmentā šogad ir piesaistījuši telekomunikāciju, enerģētikas pakalpojumu, ražošanas, transporta, nekustamā īpašuma uzņēmumi, galvenokārt, investīcijām jaunu pamatlīdzekļu izveidē, uzņēmumu iegādes darījumu līdzfinansēšanai un apgrozāmā kapitāla finansēšanai. Savukārt mazo un vidējo uzņēmumu segmentā lielākais pieprasījums bija no pašvaldību uzņēmumiem, kas aizņēmās ilgtermiņa investīcijām un apgrozāmiem līdzekļiem. Ilgtermiņa projekti saistīti ar novecojušas infrastruktūras atjaunošanu un pāreju uz zaļāku enerģiju.

SEB bankas hipotekārais kredītportfelis šī gada laikā pieaudzis par 3 procentiem, galvenokārt pateicoties privātpersonu aktivitātei. Esam palīdzējuši klientiem iegādāties teju 1500 jaunus mājokļus. Novērojam, ka 3. ceturksnī palielinājies to klientu skaits, kuri gan daļēji, gan pilnībā dzēš savas kredītsaistības pirms līguma termiņa. Mājsaimniecību finansiālā situācija kopumā vertējama kā spēcīga, par ko liecina klientu labā disciplīna maksājumu veikšanā. Tas nozīmē, ka gan klienti, gan banka iepriekš rūpīgi izvērtējusi potenciālos riskus. Vienlaikus, lai sekmētu kreditēšanas attīstību un dotu pamudinājumu tiem, kuri šobrīd domā par sava īpašuma iegādi, SEB banka šogad atcēla visas ar mājokļu kredītiem saistītās komisijas maksas.