Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Latvijā lielākoties cilvēki plāno iegādāties lietotas automašīnas, tam atvēlot budžetu ne vairāk kā 15 000 eiro

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Baltijas valstīs 32% iedzīvotāju plāno iegādāties automašīnu tuvāko divu gadu laikā, liecina "Swedbank" veiktā auto īpašnieku aptauja Baltijas valstīs.

Lielākoties cilvēki plāno iegādāties lietotas automašīnas (61% Latvijā, 68% Lietuvā, 46% Igaunijā). Jauna auto iegādi salīdzinoši biežāk apsver Igaunijā - 26%, iepretim 17% Latvijā un 12% Lietuvā.

Videi draudzīgu auto ("hibrīds" vai elektroauto) kā savu nākamo automašīnu ir iecerējuši aptuveni trešdaļa respondentu. Salīdzinoši biežāk tiek minēts hibrīdauto (23% Latvijā, 25% Lietuvā un 28% Igaunijā) nekā elektroauto.

Tomēr tradicionālie dzinēju tipi - dīzelis vai benzīna dzinējs - aizvien saglabājas kā populārākās izvēles nākamā auto iegādei. Latvijā šī tendence ir īpaši izteikta, - par dīzeļauto balso 31% respondentu, par auto ar benzīna dzinēju 15%. Kā trīs nozīmīgākie iemesli, kas attur cilvēkus no pārejas uz videi draudzīgākām automašīnām ir elektroauto un uzlādējamu "hibrīdu" augstā cena, īsa nobraukuma distance ar vienu uzlādi un nepietiekoši attīstīta infrastruktūra.

Pāreju uz elektroauto Baltijas valstu iedzīvotāji kā reālu iespēju saskata tālākā nākotnē - 43% respondentu Latvijā, 49% Lietuvā un 40% Igaunijā uzskata, ka būs elektroauto īpašnieki tuvākās desmitgades laikā vai pēc ilgāk nekā 10 gadiem.

Auto īpašnieku aptauja liecina - videi kaitīgās emisijas apjomu, izvēloties jaunu automašīnu, Latvijā ņem vērā tikai 14% cilvēku. Vienlaikus mazāki nodokļi un pieejams valsts atbalsts eklektroauto iegādei ir faktors ar pieaugošu nozīmi - ja 2021.gadā to kā svarīgu minēja 27% cilvēku, tad šogad tie ir 36%.

Vairāk nekā puse respondentu savas nākamās automašīnas iegādei ir gatavi tērēt vairāk nekā par esošā auto iegādi. Būtiski atšķiras prognozētā naudas summa, ko cilvēki plāno atvēlēt nākamajam auto. Ja Igaunijā plānotais ieguldījums visbiežāk pārsniedz 20 000 eiro (to minējuši 29% respondentu), Latvijā un Lietuvā vairums aptaujāto (39%) kā izmaksu amplitūdu minējuši no 5000 līdz 15 000 eiro.

Aptauja veikta šī gada maijā visās Baltijas valstīs, aptaujāti 1000 iedzīvotāji katrā valstī.