Lielie tirdzniecības centri izvērtē iespēju atteikties no Latvenergo

Latvenergo jauno tarifu dēļ Latvijas lielākie tirdzniecības centri šobrīd apsver iespēju turpmāk elektroenerģiju iegādāties no Igaunijas uzņēmuma Enefit.

Mēs pašlaik izvērtējam un rēķinām, kura uzņēmuma – Latvenergo vai Enefit piedāvātais pakalpojums mums izmaksātu lētāk, taču pastāv 60% iespējamība, ka mēs priekšroku tomēr dosim Enefit, biznesa ziņu portālam BNN.LV atzina tirdzniecības centra Spice tehniskais direktors Oskars Antāns.

Viņš atzina, ka gala lēmums, visdrīzāk, tiks pieņemts jau tuvākās nedēļas laikā, vienlaikus piebilstot, ka šobrīd ir ļoti grūti aplēst, cik daudz, rēķinot pēc Latvenergo jaunajiem tarifiem, būs jāmaksā par kilovatstundu elektrības.

Latvenergo piedāvātā cena mums vairs nav izdevīga, un Enefit piedāvājumā ir daudz vairāk plusu. Turklāt tieši finansiālais aspekts ir būtiskākais, pēc kā vadīsimies izvērtēšanā, sacīja Antāns.

Skatīsimies, varbūt vēl kāds kaut ko piedāvās, taču svarīgākais mums ir tikt pie lētākās elektrības, atzina tirdzniecības centra tehniskais direktors.

Savukārt tik liels energoresursu patērētājs kā Arēna Rīga nolēmis turpināt izmantot Latvenergo pakalpojumus, tā kā pēc uzņēmuma aplēsēm tas esot izdevīgāk. Arēna Rīga izpilddirektors Edgars Buncis norādīja, ka, ņemot vērā hokeja turnīrus, ir jāpieskaita izdevumi, kas saistīti arī ar ledus uzturēšanu, un kopumā apkures sezonā par apkuri un elektroenerģiju Arēna Rīga uzņēmumiem Latvenergo un Rīgas siltumam maksā ap 50 000 latu mēnesī.

«Mēs sarēķinājām, ka nav tik izdevīgi pāriet uz Enefit, jo nav nekādu garantiju, kas ar elektroenerģijas cenām atklātajā tirgū notiks pēc sešiem vai astoņiem mēnešiem. Vieglāk plānot, ja zinu mūsu gaidāmo patēriņu un fiksēto Latvenergo tarifu,» uzskata Buncis. Viņš atzīst, ka uzņēmums ir pētījis arī citus alternatīvos elektroenerģijas resursus. «Esam pētījuši, ka ekrāni ar saules baterijām uz jumta mums pagaidām būtu pārāk dārgas tehnoloģijas, lai varētu efektīvi pārvērst gaismas enerģiju siltumā. Ņemot vērā, ka mums ir ledus visu gadu, savācam to siltumu, ko saražo kompresori un no tā tiekam galā ar karstā ūdens patēriņu visā hallē. Tur pirms diviem gadiem investējām lielāku naudu un tādējādi ieekonomējam,» teic Arēna Rīga izpilddirektors, piebilstot, ka uzņēmums ir saņēmis licenci savas koģenerācijas stacijas izbūvei.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais