Ceturtajai daļai Latvijas iedzīvotāju ir ambīcijas kļūt par uzņēmējiem

© Pixabay.com

Latvijā 24% iedzīvotāju tuvāko triju gadu laikā vēlētos kļūt par uzņēmējiem, aģentūru informēja "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem.

Bankas pārstāvji skaidro, ka šis rādītājs ir augstāks nekā pārējās Baltijas valstīs, proti, Lietuvā sākt biznesu tuvākajā nākotnē vēlas 19%, bet Igaunijā - 17% respondentu.

Aptaujā arī secināts, ka gandrīz puse Baltijas valstu iedzīvotāju uzskata, ka finansiāls atbalsts un labvēlīgi finansējuma nosacījumi ir izšķirošie faktori biznesa sākšanai - šādu viedokli pauž 55% Latvijas, 50% Lietuvas un 48% Igaunijas respondentu.

Vairāk nekā ceturtā daļa iedzīvotāju visā Baltijas reģionā uzsver nepieciešamību iegūt specifiskas zināšanas un prasmes, lai veiksmīgi vadītu savu biznesu - to atzīst 26% Latvijas, 38% Lietuvas un 35% Igaunijas aptaujāto iedzīvotāju.

Savukārt mazāka loma ir ģimenes un draugu iedrošinājumam - to kā motivējošu faktoru biznesa sākšanai norādījuši 9% respondentu Latvijā, kamēr Lietuvā un Igaunijā šis rādītājs ir nedaudz augstāks - attiecīgi 14% un 13%.

Uzdrīkstēties kļūt par uzņēmēju daudziem palīdzētu biznesa partneris - to kā vienu no būtiskiem faktoriem norāda 23% Latvijas, 12% Igaunijas un 18% Lietuvas respondentu. Tāpat arī tiek uzsvērts praktiskais atbalsts administratīvos procesos, piemēram, uzņēmuma reģistrēšanā, ko norāda 22% aptaujāto Latvijā, 16% Igaunijā un 27% Lietuvā.

Kā galveno šķērsli biznesa sākšanai visvairāk iedzīvotāju min starta kapitāla trūkumu - to norāda 45% Latvijas, 37% Igaunijas un 32% Lietuvas respondentu. Tāpat uzņēmējdarbības sākšanu kavē neziņa par nākotni, pārliecības trūkums par savu ideju un bailes no neveiksmes. Pie šķēršļiem tiek minēts arī specifisku zināšanu trūkums un pārāk liels administratīvais slogs.

"SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis norāda, ka vēlme kļūt par uzņēmēju liek būt ekonomiski aktīvam, sociāli atbildīgākam un iesaistīties sabiedriskos procesos, un no tā ieguvēji ir visi.

Gašpuitis arī pauž uzskatu, ka tur ir liels potenciāls, jo ekonomiskās aktivitātes ziņā Latvijas sabiedrībai vēl ir, kur augt. Uzņēmumi rodas un tiek likvidēti, tādēļ, lai noturētu situāciju nemainīgu, ir nepieciešams tos veidot no jauna.

Aptauju, pēc "SEB bankas" pasūtījuma, 2023.gada augustā veica pētījumu aģentūra "Norstat Latvija", un tajā piedalījās 3008 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Baltijā, tostarp 1008 Latvijā, 1000 Igaunijā un 1000 Lietuvā.