"AJ Power": Elektroenerģijas cenas Latvijā tuvojas Skandināvijas līmenim

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Ņemot vērā šī brīža elektroenerģijas cenu tendences, pastāv iespēja, ka jaunā neto norēķinu sistēma būs mazāk izdevīga, komentējot Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) izstrādāto sistēmu, aģentūrai LETA sacīja enerģētikas uzņēmumu grupas "AJ Power" vadītājs Roberts Samtiņš.

Viņš norādīja, ka elektroenerģijas cena vasaras dienas stundās var būt zemāka nekā ziemas dienas stundās. Lai mazinātu šo efektu, patērētājiem būs vairāk jāplāno, kā elektroenerģiju patērēt brīžos, kad saules paneļi to ražo.

Prognozējot turpmāku saules paneļu uzstādīšanas apjomu, Samtiņš sacīja, ka tādu mikroģenerācijas pieaugumu kā 2022.gadā mēs vairs nepiedzīvosim, tomēr interese nav zudusi pilnībā, un joprojām ir mājsaimniecības, kas izvēlas uzstādīt saules paneļus.

Vienlaikus Samtiņš rekomendē to darīt, jo elektroenerģijas cenas ir svārstīgas un investīcijas, viņaprāt, noteikti atmaksāsies, it sevišķi, ja mājsaimniecības izvēlas elektrificēties, pārejot uz elektroauto un siltumsūkņiem.

Tāpat kompānijas vadītājs cer, ka valsts atbalsta programmas saglabāsies vai pat tiks paplašinātas, iespējams, veicinot arī lokālu enerģijas uzkrāšanas risinājumu attīstību mājsaimniecībās, kas uzlabotu arī kopējā elektrotīkla stabilitāti.

Komentējot elektrības cenas kopumā, Samtiņš teica, ka saules paneļu saražotās enerģijas apjoms atstāj arvien lielāku ietekmi uz elektroenerģijas cenām Latvijā, nodrošinot to, ka cenas pie mums tuvojas Skandināvijas līmenim. Tomēr šovasar cenas Latvijā joprojām bija divreiz augstākas nekā Somijā un par 25% augstākas nekā Zviedrijā. Attiecīgi joprojām ir vieta saules ģenerācijai, un katrs uzstādītais saules kilovats gan stabilizē ilgtermiņa elektroenerģijas cenas, gan veicina Latvijas enerģētisko neatkarību.

Jau ziņots, ka no nākamā gada 1.janvāra plānots ieviest jaunu elektroenerģijas neto norēķinu sistēmas kārtību.

Kā skaidro KEM pārstāvji, šobrīd pastāv neto uzskaites sistēma, kas nodrošina iespēju saražoto, bet tūlītēji nepatērēto elektroenerģiju nodot kopējā "Sadales tīklu" elektrotīklā, lai neto gada ietvaros to patērētu, kad nepieciešams. Jaunā neto norēķinu sistēma ne tikai uzskaitīs klienta saražotās un patērētās elektrības apjomu, bet arī noteiks šīs enerģijas vērtību naudas izteiksmē. Ja saražotās, tūlītēji nepatērētās, bet "Sadales tīkla" elektrotīklā nodotās elektrības kopējā vērtība būs lielāka nekā no "Sadales tīkla" elektrotīkla saņemtās elektrības vērtība, starpību naudas izteiksmē varēs ieskaitīt nākamajā norēķinu periodā vai izmantot norēķiniem par elektrību citā tā paša klienta pieslēgumā.

Ministrijas ieskatā jaunā neto norēķinu sistēma nepieciešama, jo līdzšinējā neto uzskaites sistēma, kurā tiek uzskaitīts saražotās un elektrotīklā nodotās elektroenerģijas apjoms kilovatstundās, nav tirgus principos balstīta elektroenerģijas pašpatēriņa sistēma. Elektroenerģijas cena brīdī, kad tā tiek saražota un nodota elektrotīklā, var nesakrist ar cenu brīdī, kad tā tiek saņemta no elektrotīkla un patērēta. Šī cenas starpība potenciāli var atstāt negatīvu ietekmi uz visu sadales sistēmas lietotāju izmaksām. Šis aspekts ir īpaši aktualizējies iepriekšējā gada laikā, kad ir būtiski pieaudzis saules enerģijas ražotāju skaits un uzstādītās jaudas.

Pāreju uz tirgū balstītu mehānismu izveidi jo īpaši rekomendē Eiropas enerģētikas regulatoru padome, lai tādējādi uzlabotu sistēmas elastību un sekmētu interesi aktīvāk iesaistīties elektroenerģijas tirgū.

"AJ Power" ir Latvijā lielākā privātā enerģētikas uzņēmumu grupa, kas piedāvā individuālus risinājumus elektroenerģijas un dabasgāzes iegādei, saules paneļu projektiem, dabas resursu nodokļa administrēšanai un energoefektivitātes uzlabošanai. Enerģētikas uzņēmumu grupa darbojas kopš 2014.gada, un tās apgrozījums 2022.gadā bija 90 miljoni eiro. "Firmas.lv" informācija liecina, ka grupas uzņēmumu patiesā labuma guvēji ir Jānis Lielcepure un Anete Freiberga-Samtiņa.