Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Par Latvijas budžetam nodarītu milzu kaitējumu pie atbildības nevienu nesauks; esot citas prioritātes

© Ekrānuzņēmums

Vairāku desmitu miljonu eiro lieli zaudējumi – tās ir sekas nesamērīgi daudz pasūtītajām Covid-19 vakcīnām, no kurām 3,8 miljoni devu derīguma termiņa dēļ ir norakstītas vai par brīvu atdotas citām valstīm. Latvijas budžetam nodarīts milzu kaitējums, bet šobrīd nevienu par to nesodīs, – noskaidroja 360TV ZIŅneši.

Ar Covid-19 vakcīnu ražotājiem noslēgtie līgumi neļauj pārtraukt pošu piegādi, un arī šogad Latvijai jāpērk jaunas devas. Kopā ar loģistikas izdevumiem tas maksās 63 miljonus eiro. Ņemot vērā, ka cilvēku interese vakcinēties pret Covid-19 ir praktiski nekāda, var pieļaut, ka arī šie miljoniem eiro būs bezjēdzīgi iztērēti. Kā noskaidroja raidījums “360TV ZIŅneši”, pērn norakstītās un citām valstīm atdotās devas radīja Latvijas budžetam 22 miljonu eiro prāvus zaudējumus.

Ziņnese Skaidrīte Nitiša jautāja ģenerālprokuratūrā, vai pret kādu ir celta apsūdzība par nesamērīgi liela skaita Covid-19 vakcīnu pasūtīšanu un saņēma atbildi, ka nav vis. Neesot arī saņemtas indikācijas, ka būtu vajadzība par šiem zaudējumiem ierosināt kriminālprocesu un saukt kādu pie reālas atbildības. Ģenerālprokuratūrā gan pieļauj, ja, piemēram, Valsts kontrole veiktu revīziju un oficiāli secinātu naudas izšķērdēšanas pazīmes, tad gan situācija būtu citādāka.

Valsts kontrole nav sākusi nekādu pārbaudi par iespējamo kļūdu, pārmērīgi lielā skaitā pasūtot vakcīnas. Lai arī valsts kontrolieris Rolands Irklis uzsver, ka iepriekš veiktajā pandēmijas vadības revīzijā bija norādījuši uz vakcīnu pārpalikuma iespējamo risku, taču tā tas arī palicis. Uz žurnālistes Skaidrītes Nitišas jautājumu - vai tomēr tagad nevajadzētu meklēt atbildīgos par valsts naudas izšķērdēšanu - valsts kontrolieris atbildēja:

“Vērtējot kopumā Valsts kontroles prioritātes, kur mēs vēlamies veltīt savus revīziju resursus veselības aprūpē, tad šī nav tāda augstākā prioritāte.”