Pētījums: tikai 4% tērē elektrību mazāk par 100 kWh mēnesī

© TNS

Sociālo pētījumu aģentūra TNS Latvia sadarbībā ar LNT raidījumu "900 sekundes" februārī veikusi pētījumu, kurā Latvijas iedzīvotājiem tika vaicāts, aptuveni cik daudz kWh (kilovatstundas) mēnesī vidēji patērē viņu mājsaimniecība apkures sezonā. Tikai maza daļa tērē mazāk par 100 kWh mēnesī.

Pētījuma mērķis bija noskaidrot Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem izpratni un viedokli par elektroenerģijas patēriņu viņu mājsaimniecībās apkures sezonā. Līdz ar to pētījuma rezultātus nav korekti interpretēt kā statistiku par elektroenerģijas patēriņu Latvijas mājsaimniecībās un pretstatīt Latvenergo apkopotajai kopējai statistiskajai informācijai.

Pētījuma rezultāti atklāj, ka salīdzinoši lielam skaitam aptaujāto – katram piektajam (20%) – nav konkrēta viedokļa par to, vidēji cik kWh mēnesī apkures sezonā patērē viņu mājsaimniecības. Ceturtā daļa aptaujāto (26%) atzīst, ka vidēji mājsaimniecībā apkures sezonā patērē no 100-199 kWh mēnesī, savukārt 22% aptaujāto - vidēji 200-299 kWh mēnesī. Piektā daļa aptaujāto (20%) apkures sezonā mājsaimniecībā vidēji patērē 300-499 kWh mēnesī, savukārt virs 500 kWh mēnesī mājsaimniecībā patērē 8% aptaujāto ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem. Neliela daļa aptaujāto (4%) atzinuši, ka vidējais elektroenerģijas patēriņš viņu mājsaimniecībā apkures sezonā nepārsniedz 100 kWh mēnesī.

TNS Latvia klientu vadītāja Revita Logina aptaujas rezultātus komentē: "Jāuzsver, ka aptuveni piektdaļai Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem ir grūti pateikt, vidēji cik kWh mēnesī apkures sezonā patērē viņu mājsaimniecības. Pētījuma dati iezīmē tendenci, ka iedzīvotāji nezina patieso elektroenerģijas patēriņu savās mājsaimniecībās. Turklāt, interpretējot datus, ir jāņem vērā, ka jautājums tika uzdots par apkures sezonu, kurā elektroenerģijas patēriņš ir augstāks. Zināmā mērā pētījuma rezultāti izskaidro arī radušos neizpratni iedzīvotāju vidū par elektroenerģijas tarifu izmaiņām. Apkures sezonā, kad ir gadā augstākais elektroenerģijas patēriņš, vairumam iedzīvotāju ir grūti spriest par vidējo mēneša patēriņu gadā."

Latvenergo šīs aptaujas datus sauc par spekulatīviem. "Aptauja veikta internetā, un tas neļauj iegūt visu valsts klientu pārstāvošu ainu par reālajiem paradumiem. Otrkārt, aptaujāti klienti vecumā no 18 līdz 55 gadiem, kas ne tuvu nav Latvijas elektroenerģijas patērētājus atspoguļojošs kopums. Treškārt, aptauja veikta par maksājumiem apkures sezonā, ko nav iespējams attiecināt uz visa gada vidējā patēriņa datiem. Ceturtkārt, pētījumu uzņēmums TNS norādījis, ka 20% no aptaujātajiem nav bijis viedokļa, kas nozīmē, ka pētījums nepārstāv vismaz vienu piekto daļu no klientu segmenta."

Aptauju TNS Latvia veica sadarbībā ar telekompāniju LNT, raidījumu 900 sekundes, laikā no 2011.gada 15. februāra līdz 17. februārim, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 500 ekonomiski aktīvos Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

Latvenergo atkārtoti norāda, ka gandrīz 50% mājsaimniecību izstrādātās tarifu izmaiņas neskars, jo to patēriņš gadā nepārsniedz 1200 kWh. Otra lielākā mājsaimniecību grupa (29%) ir ar vidējo patēriņu no 101-200 kWh mēnesī, kas mēnesī maksā 8,25 - 16,50 latus.Trešā lielākā mājsaimniecību grupa (16%) ir ar vidējo patēriņu 201-400 kWh mēnesī, kas mēnesī maksā 16,50 - 33,00 latus.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais