Nodokļu celšana veicina pelēko sektoru

Ceļot nodokļus, apkarot ēnu ekonomiku neizdosies, tā kā tieši nodokļi veicina pelēkā sektora palielināšanos, laikrakstam Dienas Biznesam viedokli pauž gan pašmāju uzņēmēji, gan ārvalstu investori.

«Paradoksāli, ka valsts vara ar savām rokām – ceļot nodokļus – veicina pelēko ekonomiku. Diemžēl, bet efektīvas metodes, kas ir valsts rīcībā, kā samazināt pelēko biznesu, vienkārši netiek darbinātas,» secina Mazo un vidējo komersantu un amatniecības konsultatīvās padomes priekšsēdētāja Silvija Greste.

Arī zvērinātu advokātu biroja BDO Zelmenis & Liberte vecākā nodokļu konsultante Marina Bičkovska norāda, ka augsts ēnu ekonomikas īpatsvars ir galvenais rādītājs tam, ka valstī kaut kas nav kārtībā ar nodokļu sfēru regulējošiem likumiem. «Neraugoties uz to, ka nodokļu likmes katru gadu tiek palielinātas, tiek paplašināts ar nodokli apliekamo objektu klāsts, turklāt tiek ieviesti arī jauni nodokļi, Latvijas budžetā nodokļu ieņēmumi turpinās samazināties, ja likumdevēji neveiks kardinālas izmaiņas nodokļu likumos un savukārt VID nemainīs savu attieksmi pret nodokļu maksātājiem,» tā M. Bičkovska.

Svarīgākais