Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Zināms, kuras Latvijas pilsētas pērn visvairāk interesējušas ārvalstu investorus

© f64.lv, Kaspars Krafts

Latvijā pagājušajā gadā visvairāk jauni ārvalstu investīciju projekti sākti Rīgā, Daugavpilī un Valmierā, liecina "Ernst & Young" ("EY") jaunākais investīciju pievilcības pētījums "EY Attractiveness Survey Europe", kas analizē investīciju datus un apkopo investoru viedokļus.

Rīgā sākts 21 projekts, no kuriem 16 ir bijuši jauni, bet pieci - esošo uzņēmumu darbības paplašināšanai, Daugavpilī - trīs un Valmierā - arī trīs. Vēl divi jauni ārvalstu investīciju projekti īstenoti Ogrē un pa vienam Dobelē, Madonā un Mārupē.

"EY" partneris Baltijas valstīs Guntars Krols skaidro, ka, ņemot vērā gan darbaspēka tirgus lielumu un loģistikas un infrastruktūras pieejamību, Rīgas vadība jauno investīciju piesaistē ir dabiska.

Vienlaikus viņš uzsver, ka Latvijā daudzām pilsētām ir jāpieliek pūles, lai atrastu savu īpašo piedāvājumu investoriem, kā arī valsts līmenī ir jādomā par mērķtiecīgu investoru virzīšanu uz reģioniem.

Savukārt Latvijas Investīciju un attīstības (LIAA) aģentūras direktors Kaspars Rožkalns norāda, ka ne visās Latvijas pašvaldībās ir pietiekama motivācija strādāt pie investīciju piesaistes, tādēļ pārsvarā investori izvēlas teritorijas, kur jau iepriekš veidojusies uzņēmējdarbībai labvēlīga vide un infrastruktūra.

Viņš informēja, ka LIAA ir iecerējusi veidot vairāku līmeņu pamācību programmu pašvaldībām, lai uzlabotu gan pilsētu, gan citu pašvaldību piedāvājumu investīciju piesaistes jomā.

Vienlaikus pētījuma dati liecina, ka ekonomikas sektoru griezumā, visvairāk jauno ārvalstu investīciju projektu pērn bijis programmēšanas un IT pakalpojumu jomā, kur realizēti 11 projekti. Tikmēr trīs projekti bijuši biznesa un profesionālo pakalpojumu jomā, bet telekomunikāciju sektorā, elektronikā, mēbeļu ražošanā un kokapstrādē, metālapstrādē, lauksaimniecībā un pārtikas ražošanā un būvniecībā, katrā īstenoti divi jauni ārvalstu investīciju projekti. Vēl vairākās nozarēs uzsākts pa vienam jaunam projektam.

Krols uzsver, ka 29% pētījuma respondentu atzīmēja digitālās ekonomikas nozari kā galveno investīciju virzienu turpmāk, 25% - mobilitātes nozari, bet 16% - plaša patēriņa nozares, tostarp pārtikas un lauksaimniecības ražošanu.

Viņš piebilda, ka mobilitātes nozare visticamāk saistīta ar investoru gaidām par "Rail Baltica" attīstību un jauniem risinājumiem pilsētu mobilitātē.

Jau ziņots, ka Latvija pērn piesaistīja 32 jaunus tiešo ārvalstu investīciju projektus, kas ir tikpat, cik 2021.gadā. Arī Eiropā kopumā jaunu investīciju projektu skaits saglabājās faktiski līdzīgā līmenī kā 2021.gadā, pieaugot par 1%.

"EY Attractiveness Survey Europe" pētījums tiek veikts ik gadu, apkopojot gan investīciju projektu kvantitatīvos datus, monitorējot vairāk nekā 10 000 ziņu avotu, gan aptaujājot 501 starptautisku investīciju lēmumu pieņēmēju.