Eksperti: SVF aizdevumi var padziļināt ekonomikas krīzi

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izsniegtie aizdevumi vairākās valstīs var padziļināt krīzi, teikts otrdien publiskotajā Vašingtonā bāzētā Ekonomikas un politikas pētījumu centra (CEPR) paziņojumā.

CEPR norāda, ka SVF veicina izdevumu samazināšanu, kas varētu saasināt ekonomikas lejupslīdi 31 no 41 valsts, kurām patlaban ar fondu ir noslēgti aizdevuma līgumi.

"Vairāk nekā dekādi pēc tam, kad Āzijas ekonomikas krīze pasaules uzmanību pievērsa SVF politikas kļūdām, SVF vēl joprojām vairākās valstīs pieļauj šīs pašas kļūdas. SVF atbalsta fiskālās stimulēšanas un naudas plūsmas palielināšanas politikas bagātajās valstīs, taču izrāda pavisam citādu attieksmi pret zemu un vidēju ienākumu valstīm," sacīja CEPR ekonomists Marks Veisbrots.

CEPR aicina SVF "pārskatīt kritērijus, pieņēmumus un ekonomikas analīzi, ko tas izmanto, lai attīstības valstīm noteiktu makroekonomikas politikas".

Savukārt SVF preses sekretārs Bils Marijs jau noraidījis centra paziņojumā paustos uzskatus.

CEPR "pauž nopietni maldinošus secinājumus par politiku procikliskumu SVF atbalstītajās programmās, balstoties uz kļūdainu analīzi un bieži neprecīzu informāciju. Šī ziņojuma galvenais uzskats ir tāds, ka izaugsmes prognozes bija pārāk optimistiskas, kad programmas tika izveidotas, kas noveda pie pārlieku ciešām fiskālām un monetārām politikām. Patiesībā situācija ir tieši otrāda," sacīja Marijs.

Ekonomika

AS "Latvenergo" kļuvis par SIA "Laflora Energy" 100 % kapitāla daļu īpašnieku, lai kūdras ražotāja SIA "Laflora" bijušajā kūdras ieguves teritorijā Kaigu purvā Līvbērzes pagastā būvētu vēja elektrostaciju (VES) ar kopējo jaudu 108,8 MW (megavati) un uzsāktu elektroenerģijas ražošanu 2026. gada jūnijā.