Baltijas jūrā meklē naftu

SIA Balin Energy, kas pieder Mažeiķu naftas īpašniekiem – Polijas kompānijai PKN Orlen un Kuveitas Kuwait Energy Co. –, saņēmusi jau trešo licenci naftas izpētei un ieguvei Latvijai piederošajā Baltijas jūras daļā. Ja nafta tiks iegūta, Latvijai piederēs vien 10 procenti no tās.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars pagājušajā nedēļā izsniedza licenci ogļūdeņražu (naftas) izpētei un ieguvei SIA Balin Energy, kas uzņēmumam dod tiesības Latvijas Republikas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā Baltijas jūrā Latvijas un Zviedrijas robežas tuvumā uzsākt naftas izpēti un pēc tam veikt ieguvi. Šī licence uzņēmumam izmaksāja 75 000 latu, kas ir iemaksāti valsts pamatbudžetā. Sākoties ogļūdeņražu ieguvei, komersantam vēl būs jāmaksā valsts nodeva – par katru iegūto barelu naftas valsts nodeva ir 15% no naftas tābrīža vērtības; par katru barelu gāzes – 10% no vērtības, Neatkarīgo informēja Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena.

Licenci uzņēmums ieguva konkursa kārtībā, kas tika izsludināts aprīlī. Tam pieteicās divi pretendenti – SIA Balin Energy un Oljeprospektering AB (OP AB). Konkursā uzvarēja SIA Balin Energy.

Ekonomikas ministrija 2008. gada 5. septembrī izsniedza divas licences SIA Balin Energy naftas atradņu izpētei un naftas ieguvei Baltijas jūrā. Pēc EM rīcībā esošās informācijas, šobrīd Balin Energy šajos rajonos veic izpētes darbu.

Ja šajās atradnēs izdosies iegūt naftu, to visticamāk piegādās PKN Orlen piederošajām naftas pārstrādes rūpnīcām Polijā un Lietuvā.

2008. gada decembrī licence ogļūdeņražu atradņu meklēšanai Latvijas Republikas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā Baltijas jūrā Latvijas un Zviedrijas robežas tuvumā izsniegta arī Zviedrijas uzņēmumam OP AB.

Savukārt 1996. gadā divas ogļūdeņražu atradņu izpētes un ieguves licences izsniegtas kompānijām Amoco un OP AB. Šīs licences varēs izmantot vien pēc Latvijas un Lietuvas robežlīguma parakstīšanas.

Latvijas teritorijā šķidra nafta pirmoreiz tika atrasta 1963. gadā Kuldīgas rajonā. Līdz šim rūpnieciska naftas ieguve nav notikusi.