Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

LTA: Deputāti piedāvā likvidēt mazos tirgotājus un ražotājus

© Pixabay

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) norāda uz Saeimā apspriežamo grozījumu Negodīgas tirdzniecības prakses aizlieguma likumā negatīvo ietekmi uz tautsaimniecību un pārtikas kvalitāti valstī.

Lai apspriestu deputātu grupas likumprojektu grozījumi Negodīgas tirdzniecības prakses aizlieguma likumā ietekmi uz nozari un tautsaimniecību kopumā, LTA rīkoja īpašu publisku apspriedi, pieaicinot Latvijas Konkurences padomes pārstāvi. LTA biedri, modelējot iespējamās grozījumu radītās pārmaiņas, pamatoja, kāpēc neatbalsta grozījumus, kur paredzēts samazināt apmaksas dienas ātrbojīgām precēm no 30 dienām uz 5 dienām un pārtikas precēm, kas nav ātrbojīgas no 30 dienām uz 60 dienām.

Šie grozījumi radīs gan pārtikas preču cenu pieaugumu, gan izkropļos vietējo tirgu, "nogalinās" mazos tirgotājus un radīs vēl virkni negatīvu seku Latvijas tautsaimniecībai un iedzīvotāju veselībai.

LTA prezidents Henriks Danusēvičs atgādināja: "Līdzšinējie maksimālie norēķinu ar piegādātājiem termiņi tika apspriesti un panākta vienošanās ilgstošā piegādātāju un tirgotāju diskusijā, atrodot optimālu variantu. Tie noteikti atbilstoši Eiropas Savienības direktīvai un sakrīt ar kaimiņvalstīs noteiktajiem (tabula pielikumā).

Tirgotāji argumentēti norādīja uz negatīvo seku kaskādi, kādu var radīt šie deputātu ieteiktie grozījumi. To skaitā, pārtikas preču cenu kāpumu par aptuveni 5% un sortimenta samazināšanās par 35%, tai skaitā vietējās izcelsmes ražotājiem par 65%. Likumprojekts absolūti priviliģē globālos tirgotājus, tādējādi radot tiem būtiskas konkurences priekšrocības vietējā tirgū un sekmējot nacionālo tirgotāju likvidācij Norēķinu termiņu samazināšana izsauks procesu, kurā svaiga pārtika (ar īsiem realizācijas termiņiem) tiks aizstāta ar ilgtermiņā derīgiem produktiem, kuru kvalitāte ir būtiski zemāka. Līdz ar to samazināsies vietējo svaigus pārtikas produktus ražojošu mazo uzņēmumu īpatsvars preču plauktos, kur sāks pilnībā dominēt lielražotāju ilgā derīguma termiņa produkti. Papildus tam, pateicoties biežākai maksājumu nepieciešamībai un dubultojoties pavaddokumentu skaitam, palielināsies grāmatvedības izmaksas un maksājumi bankām, kuras jau tā šobrīd gūst nepamatoti augstu peļņu no vietējiem maksājumiem (0,5 eiro par vienu), palielinot banku ieņēmumus par maksājumiem par aptuveni 150 tūkstošiem eiro mēnesī.

Kā saka Madonas maztirgotājs Jānis Kārkliņš: "Man skaidra zināmā skandināvu lielā mazumtirgotāja drauga motivācija, bet Elvi līdzīpašnieku interese? Ja mums iet slikti (tīkls zaudēja virkni veikalu šogad), tad lai arī citiem nav labi? Vai nacionālo mazo uzņēmēju intereses kāds deputāts aizstāv?"

LTA, apkopojot savu biedru viedokli, ir nosūtījusi vēstules attiecīgām institūcijām