Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Latvijas banka rosinās kā obligātu prasību ieviest pirkuma gala summas noapaļošanu. Kā tas darbotos dzīvē?

© Ģirts Ozoliņš/F64

Latvijas Banka iecerējusi rosināt likumdevēju ierobežot viena un divu centu monētu apriti.

Latvijā 41% iedzīvotāju atbalstītu atteikšanos no viena un divu centu monētām, liecina 2023.gada pavasara Latvijas Bankas "Maksājumu radars".

Latvijas Banka norāda, ka ir samazinājies to cilvēku īpatsvars, kuri atbalsta atteikšanos no mazu nominālvērtību - viena un divu eiro centu - monētām. 2023.gada februārī 41% aptaujāto pauda viedokli, ka šo nominālvērtību monētas būtu izņemamas no apgrozības, savukārt 2022.gada augustā šādu viedokli pauda 49%, bet 2022.gada februārī - 51%.

Puse aptaujāto jeb 50% šogad februārī pauduši uzskatu, ka viena un divu eiro centu monētas ir atstājamas, kamēr 2022.gada augustā un 2022.gada februārī šādi uzskatīja 43%.

Latvijas Banka norāda, ka lielāks atbalsts mazo nominālvērtību monētu izņemšanai no apgrozības ir sabiedrības daļā ar augstākiem ienākumiem, augstāko izglītību un starp latviešiem.

"Tas, par ko mēs šobrīd Latvijas Bankā ļoti nopietni domājam, - ka mēs gribam piedāvāt likumdevējam ieviest pirkuma gala summas noapaļošanu jau kā normatīvus noteikumus, kas būtu obligāti piemērojami," lsm.lv teica Latvijas Bankas padomes locekle Zita Zariņa.

Tas attiektos tikai uz pirkumiem skaidrā naudā, un gala summas apaļošana būtu gan uz augšu, gan uz leju.

"Piemēram, ja kopējā pirkuma summa būtu 4,97 centi, tad apaļošana būtu uz 4,95 centiem," skaidroja Latvijas Bankas padomes locekle Zita Zariņa.