Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Latvija atrodas stabilā pēdējā vietā ES apkalpoto tūristu skaita ziņā, norāda LVRA

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Šā gada tūrisma sezona būs līdzīga 2022.gada otrajai pusei un viesnīcu aizpildījums būs samērā augsts - sezonas laikā ap 90%, kamēr nesezonas laikā - ap 60-70%, intervijā aģentūrai LETA prognozēja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) valdes priekšsēdētājs Andris Kalniņš.

"Tomēr arī viesnīcu nozarē galvenā problēma ir energocenu kāpums un ēku uzturēšana. Tādēļ daudz būs atkarīgs no energocenām," atzīmēja LVRA vadītājs.

Kalniņš skaidroja, ja salīdzina 2022.gadā apkalpoto tūristu skaitu ar 2019.gadu, tad Latvija atrodas stabilā pēdējā vietā visā Eiropas Savienībā, un viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmējis pagājušā gada rezultātus, ir Krievijas karadarbība Ukrainā.

Cita starpā pērn sezonas sākumā rezervācijas atcēla liela daļa spāņu un vācu tūristu, taču tagad redzams, ka cilvēki saprot, ka Latvija atrodas salīdzinoši drošā vietā, norādīja Kalniņš.

Vaicāts par to, kādu valstu tūristi apmeklē Latviju, LVRA valdes priekšsēdētājs pauda, ka daudz aktīvāki ir kļuvuši Baltijas valstu tūristi. Tāpat ir daudz tūristu no Somijas, Vācijas, Spānijas un Polijas.

"Diemžēl ir jāsaka, ka Covid-19 laikā mēs zaudējām prāmja līniju Rīga-Stokholma, un tas ir akmens gan Rīgas domes, gan Satiksmes ministrijas, gan Ekonomikas ministrijas lauciņā, jo sarunās ar nevienu no šīm institūcijām nav radies iespaids, ka kāds strādātu pie šīs prāmja līnijas atgriešanas," komentēja Kalniņš.

Viņš uzsvēra, ka prāmja līnijas darbības pārtraukšanas dēl 2022.gadā Zviedrijas tūristi Rīgā un Latvijā veidoja vien 30% no tā apjoma, kas bija 2019.gadā.

Vaicāts par potenciālajiem jaunajiem tūrisma tirgiem, ar kuriem Latvijai vajadzētu strādāt arī valstiskā līmenī, Kalniņš pauda, ka jākoncentrējas uz Ziemeļvalstīm, ir jārunā ar "Tallink", ar citiem prāmju operatoriem un jānodrošina savienojuma līnijas.

"Es pat teiktu, ka mums svarīgāka par līniju Rīga-Stokholma būtu līnija Rīga-Helsinki," atzina LVRA priekšsēdētājs. Viņš norādīja, ka šāda līnija eksperimentālā kārtā kādu laiku darbojās un ar to Latvijā ieradās ļoti daudz somu tūristu, kam šeit patika, jo viņiem Latvija attāluma ziņā ir labi pieejama, pakalpojumu kvalitāte ir augsta un cenas šķiet zemas.

LETA jau vēstīja, ka LVRA valdes priekšsēdētāja amatā Kalniņš tika iecelts marta sākumā.

LVRA apvieno naktsmītnes un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus profesionālai sadarbībai, lai uzlabotu klientu apkalpošanas kvalitāti, sakārtotu Latvijas viesnīcu tirgu un pārstāvētu Latvijas viesnīcu un restorānu biznesu pasaulē. Asociācija ir asociācijas "Viesnīcas, restorāni un kafejnīcas Eiropā" biedrs.