"Atalgojumā nesanāks pat minimālā alga"; ģimenes ārsts pamet praksi Mazsalacā

© Pixabay.com

Vairāk nekā 120 ģimenes ārstu apsver iespēju pārtraukt līgumattiecības ar valsti, liecina Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas nesen veiktā aptauja. Prasību ģimenes ārstu praksēm šogad ir vairāk, taču naudas – mazāk, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Viens no vairākiem ģimenes ārstiem, kas darbu pamest jau izlēmis, ir Mazsalacas ārsts Edgars Grandāns, kurš norāda, ka viņa alga var sanākt mazāka pat par valstī noteikto minimālo algu.

Portāls NRA jau rakstīja, ka saskaņā ar Latvijas Ārstu biedrības datiem, ārsta speciālista algas mēneša likme Latvijā ir 1555 eiro, vecākā rezidenta - 1506 eiro, kamēr Igaunijā ārsta minimālā mēneša likme esot 2721 eiro, bet vecākā rezidenta - 2521 eiro. Organizācijas piesauc arī par Latviju ekonomiski krietni attīstītākas valstis, kur kopumā algas ir ievērojami lielākas - Lielbritānijā jaunais ārsts speciālists mēnesī saņemot no 7000 līdz 10 000 eiro, bet Vācijā - no 7000 līdz 8500 eiro.

LJĀA valdes priekšsēdētājs uzskata, ka zemais nozares finansējums novedis pie hroniska cilvēkresursu trūkuma. Šobrīd Latvijā trūkstot gan ārstu, gan māsu, gan cita ārstniecības personāla, savukārt paaudžu nomaiņa un jauno ienākšana nozarē esot nepietiekama. Saskaņā ar LJĀA nesen veikto jauno ārstu aptauju, 25% jauno speciālistu pašlaik nopietni apsverot iespēju doties strādāt uz ārzemēm, bet 12% pieņēmuši lēmumu veidot karjeru citur.

Šilovs atzīmēja, ka jauno ārstu īpatsvars Latvijā ir ļoti zems un 50% no visiem ārstiem valstī ir vismaz 50 gadus veci, bet divas trešdaļas ģimenes ārstu ir pirmspensijas vecumā.

Svarīgākais