Nav izdalīta puse no 100 000 elektrības karšu

Vēl apmēram puse no 100 000 elektrības norēķinu kartēm nav izsniegtas tiem, kam pienāktos šo akciju sabiedrības Latvenergo dāvinājumu saņemt. Atgādinām, ka karšu izsniegšana trūcīgajiem Latvijas iedzīvotājiem sākta pirms pusotra gada – 2009. gada rudenī.

Rīgā piešķirtās kartes plāno izsniegt šogad, bet Jelgavā trūcīgajiem visas – vairāk nekā 1200 – kartes jau esot izdalītas. Pašvaldības saskārušās ar problēmām, kuru dēļ trūcīgajiem pašiem jāmaksā par elektrību, kaut arī viņiem tika apsolīts un arī pienākas saņemt 500 kilovatstundas kā dāvanu – bez maksas.

Latvijas trūcīgajiem iedzīvotājiem – garantētā minimālā ienākuma pabalsta saņēmējiem un trūcīgajām ģimenēm ar bērniem – tiek dāvināta elektrības norēķinu karte, ar kuru vienu reizi tiek apmaksātas 500 kilovatstundas elektroenerģijas. Tomēr tad kartes ieguvējam nepieciešams līgums ar Latvenergo par elektroenerģijas piegādi vai jābūt deklarētam īpašumā, kurā slēgts elektroenerģijas piegādes līgums. Ja tā nav, tad šie ir visbiežākie iemesli, kuru dēļ cilvēks pat ar trūcīgas personas statusu elektrības norēķinu dāvanu karti saņemt nevar, Neatkarīgā noskaidroja vairākās pašvaldībās. Viena no tām – Rēzeknes dome, kur sociālās aprūpes pārvaldē sacīja – pilsētā esot arī tādas mājas, kurās atsevišķu skaitītāju nav, tad nu tur mītošie paliek bez iespējas nemaksāt par 500 kilovatstundām. Citi esot deklarēti Rēzeknē, bet acīmredzot dzīvo citur un nenāk izņemt viņiem pienākošos dāvanu karti. Arī Rīgā kā būtiskākais iegansts tiek nosaukts līguma trūkums ar Latvenergo. "Tad nevaram palīdzēt," atzīst Rīgas domes Labklājības departamenta iedzīvotāju informēšanas sektora vadītāja Lita Brice. Viņa stāsta, ka nereti apsaimniekotājs vai saimnieks noslēdzis līgumu uz sava vārda par vienotu elektroenerģijas uzskaiti un nepiekrīt neko mainīt. Tad nav iespējams izsniegt elektrības norēķinu karti un pat izziņa par trūcīgas personas statusu nelīdz, jo tādas ir Latvenergo prasības. To Neatkarīgajai apliecināja arī Latvenergo diennakts bezmaksas informatīvā tālruņa operatore.

Latvenergo ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis norāda, ka šis gan esot tikai viens no iemesliem, kāpēc puse no piešķirtajām norēķinu kartēm tā arī palikušas sociālo dienestu rīcībā. "Daudzām situācijām esam gājuši cauri, bet ir tādas, kuras nevar atrisināt," saka A. Siksnis. Iespējams, apsaimniekotājs piekrīt, ka Latvenergo uz laiku noslēdz līgumu ar cilvēku, kuram pienākas elektrības norēķinu karte, viņš piedāvā vienu no risinājumiem. Jelgavas domes sociālā dienesta sociālās palīdzības nodaļas vadītāja Mārīte Liepiņa stāsta, ka pilsētā visas kartes izdalītas. Savukārt Rīgā sociālās atbalsta kampaņas ietvaros trūcīgo mājsaimniecību atbalstam tika piešķirtas 14 524 elektrības norēķinu kartes un līdz 28. janvārim izsniegta vien 9981 karte. Galvaspilsētas sociālajā dienestā cer, ka šogad elektrības kartes izdalīs, jo trūcīgā statusu jau saņēmuši vairāk nekā 34 000 rīdzinieku un viņu skaits ievērojami nesamazinās.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais