Nākotnē iespējamas izmaiņas apkures atbalsta piešķiršanā. Kuri pabalstu saņems, bet kuriem tas ies secen?

© Vladislavs Proškins/F64

Jaunais finanšu ministrs Arvils Ašeradens intervijā aģentūrai LETA pauda, ka kopā ar jaunās Klimata un enerģētikas ministrijas kolēģiem uzsākta diskusija, kā veidot mērķētāku atbalsta sistēmu.

"Elektrības cenu kompensēšanā sistēma ir izdevusies, kur pirmie 100 kW tiek dotēti, bet par patēriņu virs tā ir jāmaksā pašam. Apmēram 80% mājsaimniecību šo atbalstu ir saņēmušas.

Savukārt apkures izmaksu kompensēšanai atbalsts nav īsti sociāli orientēts - tur sanāk, jo lielāka māja un lielākas enerģētiskās vajadzības, jo saņem lielāku atbalstu. Tas ir jāmaina.

Arī EK attiecībā uz šo atbalsta veidu gribētu redzēt, ka tas tiek tiem, kam tiešām visvairāk ir nepieciešams," sacīja A. Ašeradens.

Viņš uzsvēra, ka atbalsts būs sociāli orientētāks, līdzīgi kā atbalsts elektrībai. "Mēs domāsim par modeli, kā tas izskatīsies. Ja mēs virzāmies uz labklājības valsti, tad ir jāsaprot, ka valsts primārā loma ir palīdzēt tiem, kam tas ir visvairāk vajadzīgs. Valsts loma ir veicināt sociālo vienlīdzību, palīdzēt tiem, kam iet grūtāk, valsts pienākums nav palīdzēt visiem. Tādēļ valstij ir jāveido ļoti precīzi mehānismi, kā to darīt," uzskata finanšu ministrs.