Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

LBAS vērtē minimālo ienākumu sliekšņu apmērus kā neadekvātus

© Ģirts Ozoliņš/F64

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) vērtē minimālo ienākumu sliekšņu apmērus kā neadekvātus, aģentūrai LETA sacīja LBAS Eksperte izglītības un nodarbinātības jautājumos Linda Romele.

Otrdien, 24.janvārī, valdība atbalstīja ieceri par minimālo ienākumu sliekšņu pārskatīšanu, kas stāsies spēkā no 2023.gada 1.jūlija, bet turpmāk, sākot ar 2024.gadu, tie tiks pārskatīti katra gada janvārī.

Likumdošanas aktos paredzēts nostiprināt minimālo ienākumu sliekšņa zemāko iespējamo robežu ne zemāku kā 20% no ienākumu mediānas apmēra. Turklāt to ir paredzēts pārskatīt katru gadu, nevis kā ir noteikts līdz šim - ne retāk kā reizi trijos gados.

Labklājības ministre Evika Siliņa (JV) norādīja, ka minimālo ienākumu līmeņa reforma būs tiešs ieguvums iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem, jo celsies gan mazākās pensijas, gan mājokļa pabalsts, gan garantētais minimālais ienākums.

Tikmēr LBAS vērtējumā, jaunie minimālo ienākumu sliekšņu apmēri ir drīzāk neadekvāti, jo, piemēram, "palielināt no 109 eiro līdz 125 eiro nav būtiska atšķirība, ņemot vērā, kāda ir šī brīža inflācija". Minētais piemērs 20% apmērā attiecas uz valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta bāzes apmēru pensijas vecumu sasniegušajiem, kuriem nav uzkrāts pietiekams darba stāžs vecuma pensijas piešķiršanai, un cilvēkiem ar III invaliditātes grupu.

"Tomēr jebkurš palielinājums ir palielinājums, un ir jāvērtē pozitīvi arī šādas izmaiņas. Mēs kā LBAS atbalstam to," piebilda Romele.