Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Malkas cenas 2022.gadā piedzīvoja visu laiku lielāko kāpumu

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Malkas cenas 2022.gadā piedzīvoja visu laiku lielāko kāpumu, tostarp apses malkas cena gada laikā palielinājās par 125%, liecina meža izsoļu sistēmas Latvijā "E-silva" apkopotā informācija.

"E-silva" skaidro, ka 2022.gadā koksnes cenas un pieprasījumu virzīja ekonomiskā un politiskā situācija, kas radīja neziņu par enerģētiskās koksnes pieejamību nākotnē.

Kā norāda "E-silva" pārstāvji, maijā ikgadēji malkai ir zemākā cena gada griezumā, bet pagājušajā gadā, kara un sankciju ietekmē, cena sāka kāpt, nevis kā ierasts - samazināties. Lai gan septembrī malkas cena pakāpeniski samazinājās, tā neatgriezās tādā līmenī, kāds tas bija aizvadītā gada sākumā.

Tāpat, neskatoties uz rekordaugstiem ražošanas apmēriem, bailēs, ka, iestājoties ziemai, kurināmais varētu nepietikt pasaules noieta tirgos veidojās panisks pieprasījums pēc enerģētiskās koksnes.

"Tas pacēla apses malkas cenu augstākajā punktā, sasniedzot pat 80 eiro par kubikmetru, savukārt 2023.gada janvārī cena bija par 83% lielāka nekā 2022.gada janvārī. Malkas pieprasījums šobrīd pakāpeniski normalizējas, to ietekmēs arī tas, cik auksta būs ziema," atzīmē "E-silva" pārstāvji.

Vienlaikus "E-silva" skaidro, ka tradicionāli Latvijas noieta tirgu sašūpo papīrmalkas pieprasījums no Skandināvijas, kur lielākā daļa papīrmalkas tika piegādāta no Baltkrievijas un Krievijas. Sankcijas pret abām valstīm veicināja, to ka Latviju sasniedza pieprasījuma vilnis, kas papīrmalkas cenu 2022.gadā pacēla līdz 130 eiro par kubikmetru.

Pieprasījuma gaidas gan bija augstākas nekā realitātē, norāda "E-silva" eksperti, tāpēc 2022.gada nogalē papīrmalkas cenas lēnām stabilizējās. Bērza papīrmalkas cena sasniedza 85 eiro par kubikmetru, bet egles un priedes papīrmalkas cena pietuvojās 80 eiro par kubikmetru robežai. Vienlaikus bērza taras un finierkluču cenas kāpa visu gadu, arī decembrī.

Bērza finierkluču cena saistībā ar karu Ukrainā un sankcijām 2022.gadā palielinājās par 73%. Savukārt bērza taras cena pēc svārstībām oktobrī, kad augstākā cena sasniedza 141 eiro par kubikmetru, decembrī kritās un bija 125 eiro par kubikmetru.