Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Eksperti prognozē, kuri mājokļi tuvākajā laikā kļūs lētāki, kuri - dārgāki

© Pixabay.com

Nekustamo īpašumu kompānijas “Latio” tirgus analītiķe Ksenija Ijevleva un kompānijas “Arco Real Estate” Vērtēšanas nodaļas vadītājs Māris Laukalējs Neatkarīgajai skaidro, ka lielāka skaidrība par to, kurp virzīsies mājokļu cenas, varētu rasties pavasarī.

“Šobrīd novērojam, ka mājokļu tirgū pircēji cer uz cenu kritumu pavasarī, pārdēvēji - kāpumu. Abi scenāriji ir iespējami,” vērtē K. Ijevleva.

M. Laukalējs teic, ka līdz aprīlim izdarīt prognozes ir visai sarežģīti. “Tomēr, raugoties uz kopējo tendenci, es uzskatu, ka arī šajos tuvākajos mēnešos sērijveida dzīvokļiem vēl ir iespējams cenas samazinājums. Grūtākie ziemas mēneši vēl nav beigušies, līdz ar to līdz aprīlim vēl ir iespējams cenas samazinājums, bet, runājot par šo gadu kopumā, domāju, ka cena būs mērāma ar plusa zīmi,” vērtē M. Laukalējs.

Vēl viena prognoze, ko izdara “Arco Real Estate” pārstāvis, ir atziņa, ka šogad dzīvokļu tirgū, sevišķi attiecībā uz jaunajiem projektiem, būs mazāka darījumu aktivitāte. Proti, darījumu skaits būs mazāks nekā pagājušajā gadā. Jaunie dzīvokļi ir pietiekami dārgi, un šeit Eiropas Centrālās bankas mērķis samazināt inflāciju ar procenta likmju kāpināšanu noteikti nostrādās, uzskata NĪ tirgus eksperts.

Viņaprāt, šiem dzīvokļiem cenu diapazons varētu būt ap 2600-2800 eiro par kvadrātmetru. Šobrīd to cena varētu būt starp 2300 un 2600 eiro kvadrātmetrā. Taču, runājot par gadu kopumā, cena tomēr varētu pieaugt. “Daudz jaunu projektu tirgū klāt nenāk. Mēs zinām, ka atsevišķi attīstītāji būvizmaksu dēļ savas ieceres par būvniecību, kuru vajadzēja uzsākt jau pagājušajā gadā, ir apturējuši, tādējādi piedāvājuma apjoms nepalielināsies. Savukārt, ja piedāvājuma nav, tad cena turas vai nu pašreizējā līmenī, vai iet uz augšu,” saka M. Laukalējs.

Visu rakstu var izlasīt šeit: Dzīvokļu tirgus nogaidošs, bet "jaunajos projektos" cenas varētu augt