Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Čudars: "Augstsprieguma tīkls" un "Sadales tīkls" tarifu pieaugumu samazinās apmēram uz pusi

© Gints Ivuškāns/F64

Elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) un sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" tarifu pieaugumu samazinās apmēram uz pusi, šodien pēc Ministru kabineta (MK) sēdes žurnālistiem teica klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars (JV).

Ministrs norādīja, ka būtībā lielās elektrības cenas un zudumi būtu ierēķināmi tarifā, bet ir rasti veidi, kā tarifu samazināt.

Kā skaidroja Čudars, pirmais veids, kā to panākt, ir regulatīvais rēķins - negūto ieņēmumu norakstīšana jeb neiekļaušana tarifos. Savukārt otrs saistīts ar īslaicīgu subsīdiju AST un "Sadales tīklam", lai tarifs būtu konkurētspējīgs.

Paredzēts, ka subsīdijas būs periodā no 1.jūlija līdz 31.decembrim.

Subsīdijas paredzēts noteikt, paredzot, ka elektroenerģijas cena nevar būt augstāka par 160 eiro par megavatstundu (MWh).

"Šobrīd šāda elektrības cena un arī brīdī, kad tarifs tika iesniegts, nav - tā ir augstāka. Iepriekš tarifs tika rēķināts ar cenu apmēram 280 eiro par MWh. Tas ir izsaucis būtisku tarifa lēcienu. Lai noturētu tarifu, jāpieņem, ka cena nav augstāka par 160 eiro par megavatstundu (MWh), un tie zaudējumi, kas rodas saistībā ar augstākām iespējamām elektroenerģijas cenām, tiek subsidēti no valsts puses. Šī brīža aprēķini atbalsta periodā - pusgadā - ir aptuveni 18 miljoni eiro, bet tā ir norma, kas var tikt koriģēta, ņemot vērā reālās elektrības cenas," teica klimata un enerģētikas ministrs.

Čudars arī teica, ka šodien valdība lēma tikai par konceptuālu atbalstu tarifu aprēķināšanai. Pēc tam AST un "Sadales tīkls" iesniegs jaunos tarifu projektus Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) apstiprināšanai.

LETA jau ziņota, ka MK sēdē šodien tika skatīts informatīvais ziņojums par veidiem, kā samazināt "Sadales tīkls" un AST novembrī pieteiktos tarifus.

"Mūsu ministrijas priekšlikums ir šo pieauguma lēcienu summāri samazināt uz pusi," iepriekš teica Čudars, skaidrojot, ka šis ir diezgan specifisks jautājums, jo parasti skatāmies uz tarifu, kuru ikdienā lietojam, bet faktiski tas ir jāvērtē divās daļās. Pirmkārt, summārais pieaugums, kuru pašlaik varētu samazināt uz pusi, un, otrkārt, tarifa struktūra, par kuru jādomā pēc samazinājuma.

Klimata un enerģētikas ministrs skaidroja, ka pirmās daļas priekšlikums ir abiem uzņēmumiem neņemt vērā jeb norak