Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Latvijas Bankas prognozes: Latvijas tautsaimniecība šā gada sākumā būs recesijas zīmē

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Valsts prezidents Egils Levits šodien tikšanās laikā ar Latvijas Bankas prezidentu Mārtiņu Kazāku pārrunāja aktualitātes Latvijas tautsaimniecībā un globālajā ekonomikā. Valsts prezidents un Latvijas Bankas prezidents uzsvēra, ka, saglabājoties ekonomiskajai recesijai gada sākumā, finanšu sektorā ir virkne būtisku uzdevumu, lai stiprinātu un atbalstītu Latvijas ekonomiku, tostarp kreditēšanas iespēju paplašināšana, šķēršļu novēršana un kredītiestāžu konkurences veicināšana.

Latvijas Bankas prognozes liecina, ka Latvijas tautsaimniecība šā gada sākumā būs recesijas zīmē, taču tā prognozējama īslaicīga un sekla. Tautsaimniecības lejupslīdi noteiks mājsaimniecību pirktspējas kritums, jo darba algu pieaugums būtiski atpaliek no inflācijas.

Sarunā E. Levits un M. Kazāks arī pievērsās jautājumam par minimālās mēneša darba algas palielinājumu šogad un nākamgad. Valsts prezidents un M. Kazāks atzīmēja, ka valdībai būtu jāvienojas par principiem, kā minimālā darba alga tiek palielināta turpmāk, ieviešot strukturālus risinājumus, nevis balstoties uz politiskiem lēmumiem.

Tāpat tikšanās laikā tika runāts par produktivitāti jeb ražīgumu uzņēmējdarbībā un kā to veicināt, lai valsts atgūtu ekonomisko līderību Baltijas reģionā. M. Kazāks norādīja, ka tas iespējams, ieguldot cilvēkos - iedzīvotāju veselībā un prasmēs - un izmantojot visas iespējas efektīvāk piesaistīt ES fondu līdzekļus.

Nobeigumā tika runāts arī par nepieciešamību attīstīt Latvijas kapitāltirgu, kas sniegtu iedzīvotājiem iespēju investēt Latvijas uzņēmumos, kā arī pašiem uzņēmumiem palīdzētu piesaistīt finansējumu izaugsmei. Kapitāltirgus attīstība uzlabotu gan kopējo biznesa vidi Latvijā, gan biržā kotēto uzņēmumu pārvaldību.