Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Latvenergo": Pagājušā nedēļā Latvijā nedēļās vidējā elektroenerģijas cena samazinājās par 21%

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Pagājušā nedēļā Latvijā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena samazinājās par 21%, aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo".

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenas samazinājās gandrīz visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos. Latvijā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena samazinājās par 21%, bet Lietuvā par 22%, un vienoti abos tirdzniecības apgabalos cena sasniedza 82,83 eiro par megavatstundu (MWh). Igaunijā elektroenerģijas cena samazinājās par 23% līdz vidēji 80,75 eiro par MWh. "Nord Pool" sistēmas cena samazinājās par 24% līdz 75,48 eiro par MWh.

Mērenāku laikapstākļu rezultātā elektroenerģijas patēriņš "Nord Pool" reģionā pagājušā nedēļā samazinājās par 7%. Turklāt vēja elektrostaciju izstrāde pieauga par 6%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Baltijā cenu samazinājumu ietekmēja augsta elektroenerģijas izstrāde no atjaunīgajiem energoresursiem - ūdens un vēja, kā arī par 15% lielākas enerģijas plūsmas no Somijas un par 5% lielākas plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala.

Pagājušā nedēļā "Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 8748 gigavatstundas (GWh), un izstrādes apjomi - 8862 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs samazinājās par 1% līdz 567 GWh. Latvijā elektroenerģijas patēriņš pieauga par 2% līdz 139 GWh. Igaunijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija 182 GWh, kas ir par 3% mazāks nekā nedēļu iepriekš. Lietuvā patēriņš palika iepriekšējās nedēļas līmenī un bija 246 GWh.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs bija nemainīga, un kopā tika saražotas 423 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms samazinājās par 9% līdz 186 GWh. Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 5% līdz 131 GWh. Lietuvā ražošanas apjomi pieauga par 12% līdz 106 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 134%, Igaunijā - 72%, bet Lietuvā - 43%. Baltijas valstīs tika saražoti 75% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.