Dombrovskis: ekonomisko rādītāju ziņā padomju Latvija apsteigta jau 2000. gadā

Ekonomisko rādītāju ziņā neatkarīgā valsts padomju Latvijas Republiku ir apsteigusi jau 2000. gadā, norāda Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Pēdējo 20 gadu laikā mēs kļuvām par brīvu demokrātisku valsti ar tirgus ekonomiku – šis progress ir ļoti liels, barikāžu atcerei veltītā intervijā radio BBC sacījis premjers, uzsverot, ka veiksme bijusi arī iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO.

Vienlaikus viņš atzina, ka pēc tam sākās eiforija, kad četru gadu laikā Latvijas iekšzemes kopprodukts pieauga par 30%, kaut gan netrūka arī problēmu. Pēc premjera vārdiem, tieši eiforijas dēļ Latvijas ekonomikā radās līdzsvara zudums, bet globālās finanšu krīzes rezultātā – arī recesija, kas turpinājusies trīs gadus.

Tikai tagad mēs no tās ejam ārā, teicis premjers, vienlaikus piebilstot, ka Latvija padomju perioda rādītājus pārspējusi jau 2000.gadā, lai arī ekonomikas struktūra bija kardināli mainījusies – Latvijā vairs neesot neefektīvajai padomju industrijai.

Ja, piemēram, 1991. gadā IKP uz vienu Padomju Savienības iedzīvotāju, kurā ietilpa arī Latvija ar 2,68 miljoniem cilvēku, bija 9 130 dolāri, tad 2010.gadā IKP uz vienu cilvēku neatkarīgajā Latvijā ar 2,26 miljoniem cilvēku sasniedza 10 500 dolārus, liecina World Factbook dati.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais