Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Apkures izdevumu kompensāciju tagad var saņemt arī skaidrā naudā

© Vladislavs Proškins/F64

Vēl apkures sezonas sākumā daudziem iedzīvotājiem bija satraukums, ka viņi nesaņems valdības apstiprināto atbalstu mājsaimniecībām par kurināmo. Šāda situācija izveidojās, jo sākotnēji kompensācijas tā bija paredzēta tikai ar pārskaitījumu uz bankas kontu.

Nu likums mainīts, bet tas ir papildu cilvēkrerursu un finansiāls slogs pašvaldībām, vēsta ReTV.

Atbalstu kompensācijai par malkas, granulu, brikešu iegādi vai elektrības izmantošanu apkurē iedzīvotāji var saņemt arī skaidrā naudā. Šāda kārtība ir jau kopš novembra. Grozījumi likumā veikti, jo ne visiem iesniegumu pieteicējiem bija atvērti maksājumu konti bankās. Tas liedza iespēju saņemt atbalstu.

Par katra iesnieguma apstrādi pašvaldībām paredzēts arī astoņu eiro atbalsts. Lai gan vietvarās norāda, ka šī summa nenosedz visas administratīvās izmaksas, Ekonomikas ministrijā tam nepiekrīt. “Zinot to, cik liels ir kopējais budžets, kas ir atvēlēts visiem atbalsta pasākumiem, tad šeit droši vien būtu jāskatās arī zināmā mērā kaut kādā solidaritātē. Jāsaprot, ka ir izmaksas, kas ir arī pašvaldībām jāpaņem, iespējams, uz sevi. Mēs saredzam, ka astoņi eiro ir pietiekams finansējums,” saka Ekonomikas ministrijas pārstāve Līga Rozentāle.

Līdz šim kopumā pašvaldībās saņemti jau vairāk nekā 270 tūkstoši iesniegumi kompensācijas saņemšanai par kurināmo.