Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Elektrība pēcpusdienā atkal maksās ļoti dārgi!

© Ekrānuzņēmums

Šodien pēcpusdienā elektrības cenai gaidāms straujš kāpums, liecina Nord Pool biržas dati.

Elektroenerģijas lietotājiem ar dinamisko tarifu šopēcpudien - no pulksten 16 līdz 19 - nevajadzētu lieki darbināt ielektroierīces.
Informācija "Nord Pool" mājaslapā liecina, ka biržas cena šajās stundās svārstīsies no 590 līdz 665 eiro par megavatstundu.

Savukārt dienas vidējā cena Latvijā šodien ir 438 eiro par megavatstundu.

AS "Latvenergo" apkopotā informācija vēsta, ka aizvadītajā nedēļā Baltijas valstīs vidējā elektroenerģijas cena palielinājās par 3% un vienoti sasniedza 362,46 eiro par megavatstundu (MWh).

Savukārt "Nord Pool" sistēmas cena pieauga par 2% līdz vidēji 306,36 eiro par MWh. Palielinājās elektroenerģijas cenas arī Centrāleiropā - Francijā par 13%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, līdz vidēji 398,57 eiro par MWh, Beļģijā vidējā elektroenerģijas cena pieauga par 11% un bija 390,71 eiro par MWh, Vācijā elektroenerģijas cena bija 361,79 eiro par MWh jeb par 8% augstāka nekā nedēļu iepriekš.

"Nord Pool" reģiona elektroenerģijas cenu kāpumu aizvadītajā nedēļā galvenokārt veicināja vēsāki laikapstākļi, kuru rezultātā kopējais reģiona patēriņš kāpa par 9%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Turklāt cenu pieaugumu ietekmēja arī atomelektrostaciju izstrādes samazinājums nedēļas nogalē - no piektdienas galvenā ģeneratora problēmu dēļ uz deviņām dienām tika apturēts Zviedrijas Oskarshamnas trešais reaktors. Tomēr straujāku cenu kāpumu bremzēja vēja elektrostaciju izstrādes pieaugums "Nord Pool" reģionā par 36%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš.

Elektroenerģijas patēriņš "Nord Pool" reģionā bija 9480 gigavatstundas (GWh), un izstrādes apjomi - 9934 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs pieauga par 2% līdz 596 GWh. Latvijā elektroenerģijas patēriņš pieauga par 3% līdz 143 GWh. Igaunijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija 191 GWh, kas ir par 2% lielāks nekā nedēļu iepriekš. Lietuvā patēriņš pieauga par 1% un bija 262 GWh.

Elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs pieauga par 7%, un tika saražotas 445 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms samazinājās par 5% līdz 147 GWh. Savukārt Igaunijā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 13% līdz 178 GWh, bet Lietuvā ražošanas apjomi pieauga par 16% līdz 120 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 103%, Igaunijā - 93%, bet Lietuvā - 46%. Baltijas valstīs tika saražoti 75% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.