Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Eksperts: "Sadales tīkla" plānotais tarifa palielinājums ietekmēs Latvijas enerģētisko neatkarību

© Ģirts Ozoliņš/F64

AS "Sadales tīkls" (ST) plānotais tarifa palielinājums lietotājiem, kuri ražo elektrību ar ģeneratoriem vai saules paneļiem, apturēs valsts attīstību uz enerģētisko neatkarību, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" pauda enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš

Viņš uzsvēra, ka maksa par ģeneratoriem sadales tīklā ir nepieņemama un noraidāma. Šīs esot nesaprātīgas un nepārdomātas izmaksas.

Savukārt Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas izpilddirektors Gunārs Valdmanis norādīja, ka šajā gadījumā uzņēmumam nav neviena tiesiski pamatota risinājuma, kā tikai prasīt šīs papildus radušās izmaksas kompensēt.

Valdmanis piekrita, ka tieši šī sastāvdaļa projektā - par izmaksu pieaugumu tiem, kuri ražo elektrību ar ģeneratoriem vai saules paneļiem, - ir neveiksmīga un neproporcionāla. Viņaprāt, gan AS "Augstsprieguma tīkls" (AST), gan ST būtu šī tarifa sastāvdaļa jāpārdomā.

Valdmanis arī skaidroja, ka vairāk ietekmēti ģeneratoru sadales tīklā būs tieši uzņēmumi. Privātpersonām, kas izmanto šos pakalpojumus izmaksas būs praktiski identiskas ar situāciju, ja ģeneratori netiktu izmantoti.

Valdmanis norādīja, ka ir nepieciešams pieņemt politisku lēmumu izmaksāt plašākas kompensācijas, tādējādi pasargājot plašu patērētāju loku.

Valdmanis sacīja, ka diskusijām par to, kā segt šo elektroenerģijas uzņēmumu izmaksas, būtu jāpaliek atvērtām. Gadījumā, kad uzņēmuma patēriņš ir jāatgūst, nepieciešams šo summu pārdalīt starp tīkla lietotājiem taisnīgākā veidā, viņš skaidroja.

Jau ziņots, ka ST plāno palielināt elektroenerģijas sadales tarifu par vidēji 75%.