Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

VZD direktore: Šobrīd paredzēt, kas notiks ar nekustamā īpašuma nodokli, nav iespējams

© Pixabay.com

Pašlaik ir spēkā lēmums, kurš līdz 2025.gadam iesaldē esošās kadastrālās vērtības. Valsts zemes dienesta (VZD) ģenerāldirektore Vita Narnicka intervijā aģentūrai LETA skaidro, kā tas varētu ietekmēt Nekustamā īpašuma nodokli pēc 2025. gada.

"Skaidrs, ka tagad mēs dzīvojam ar kadastrālām vērtībām, kas noteiktas 2012.gadā. Skaidrs, ir arī tas, ka pa šiem gadiem ir bijusi inflācija visos segmentos un cenas ir būtiski augušas. Kas būs 2025.gadā? Ir vairākas iespējas. Ir jāsaprot, kādu tirgus korekciju cenu ietekme veidos un kā tas sasaistīsies ar energoefektivitātes izaicinājumiem. Loģiski šķiet, ka energoefektīvākiem mājokļiem cenām vajadzētu turpināt augt, savukārt mazāk energoefektīvākiem mājokļiem ir iespējama korekcija. Skaidrs, ka kadastrālā vērtība mainīsies visos nekustamā īpašuma segmentos. Kāds būs teorētiskais cenu pieaugums un vai visos segmentos, to mēs vēl redzēsim. Ceru, ka šā gada beigās mēs varēsim jau sniegt pirmās prognozes par gaidāmajām izmaiņām. Skaidrs ir tas, ka, tāpat kā veikalā, nekas vairs nemaksā kā pirms 10 gadiem, arī šajā jomā vairs nebūs tādu cenu," sacīja Vita Narnicka.

Viņa atgādina, ka esošais Kadastra likums paredz, ka valdība var lemt, ka nodokļu aprēķinam var izmantot veco, vēsturisko kadastra vērtību. Šobrīd paredzēt, kas notiks ar nekustamā īpašuma nodokli, nav iespējams, tie būs politiski lēmumi, vai nodokļa aprēķinam atstāt veco kadastrālo vērtību vai mainīt nodokļa piemērošanas politiku. Tie ir jautājumi, par kuriem nākamos divus gadus būs jālemj.