Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Vāc parakstus par valsts un pašvaldības iestādēs strādājošo algu publiskošanu

© Vladislavs Proškins/F64

Biedrība "Sabiedrība par atklātību Delna" aicina iedzīvotājus parakstīt iniciatīvu "Par atklātu algu valsts pārvaldē".

Kā iniciatīvu pamato "Delna", pašlaik spēkā esošais pienākums iesniegt amatpersonu deklarācijas attiecas tikai uz likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" konkrēti nosauktajām amatpersonām, neiekļaujot valsts pārvaldes darbiniekus. Likums nosaka pienākumu publicēt amatpersonu atlīdzības noteikšanas kritērijus un darba samaksas apmēru sadalījumā pa amatu grupām, taču nav nosakāms konkrētai amatpersonai vai darbiniekam izmaksātais atalgojums un citas naudas summas.

Biedrība aicina papildināt Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu, nosakot kārtību, kādā visu valsts un pašvaldību strādājošo atlīdzība tiktu pilnīgi atklāta sabiedrībai. "Delna" aicina noteikt, ka institūcijas visām amatpersonām un visiem darbiniekiem aprēķināto atalgojumu un citas naudas summas, kas viņiem pienākas, katru mēnesi publicē institūcijas mājaslapā, norādot nodarbinātā vārdu, uzvārdu, amatu un aprēķināto summu, ja likums nenosaka citādi.

Ministru kabinetam būtu jānosaka tādas valsts pārvaldes iestādes, kā arī to amatpersonas un darbiniekus, kuru atalgojums un naudas summas, kas viņiem pienākas, nav publicējamas valsts drošības apsvērumu dēļ, kā arī gala termiņu, kura beigās šī informācija kļūst atklāti pieejama Latvijas Nacionālajā arhīvā, uzskata "Delna".

Iniciatīvu iespējams parakstīt vietnē "manabalss.lv". Pašlaik to ir parakstījuši nedaudz vairāk nekā 6000 iedzīvotāju. Pēc 10 000 parakstu savākšanas iniciatīva tiks iesniegta Saeimā.

"Delnas" pārstāvji atgādināja, ka kopš 2019.gada Satversmes tiesas sprieduma nav vairāk iespējas sekot līdzi gūtajai atlīdzībai, jo tā vairāk netiek publiskota iestāžu mājaslapās. Tiesa gan, nelielu ieskatu var gūt tikai no valsts amatpersonu deklarācijām, taču deklarācijas neatspoguļo informāciju par valsts pārvaldē nodarbinātajiem darbiniekiem, turklāt deklarācijas tiek iesniegtas tikai reizi gadā.