Štokenbergs aicina diskutēt par progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli

Šogad Latvijā būtu nepieciešama diskusija par progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieviešanu, šodien intervijā "Neatkarīgajai" atzinis tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs.

Tieslietu ministra priekšlikums ir ieviest nodokli, kas tiktu maksāts par visiem ienākumiem. "Pirmkārt, iedzīvotāju ienākuma nodokli nevajag skatīt tikai kā algas nodokli. Ienākuma nodoklis jāmaksā no visiem ienākumiem. Ienākumi veidojas ne tikai no algas, bet arī no kapitāla pieauguma un depozītu procentiem," teica Štokenbergs.

"Mans priekšlikums bija visus šos ienākumus iekļaut ar nodokli apliekamajā bāzē, un, ja ienākumi gadā ir līdz 10 000 latu, tad nodokļa likme ir 20%, ja no 10 000 līdz 30 000 latu, tad 30%, bet, ja virs 30 000 latu, tad vēl progresīvāka likme, un virs 100 000 tie jau būtu 40%. Tā būtu saprotama likme. Šobrīd ir disproporcija. Cilvēkiem, kuru ienākumi ir tikai no depozītu procentiem vai kapitāla pieauguma, nodokļu likme ir tikai 10% vai 15%, bet medicīnas māsa maksā 25%. Tāda ir loģika," skaidroja ministrs.

Viņš atgādināja, ka partijas programmā ir iekļauta tēze par progresīvā ienākuma nodokļa ieviešanu.

"Cik esmu dzirdējis, arī ZZS atbalsta progresīvā nodokļa ieviešanu, ja nemaldos, no 800 latiem mēnesī.. Arī par PS varu precīzi teikt, ka viņu viedoklis ir līdzīgs. Tur atšķiras vienīgi detaļas. Viņi grib vēl smalkāku iedalījumu," teica tieslietu ministrs.

Pilnu intervijas tekstu lasiet šodienas "Neatkarīgajā"

Svarīgākais