VUGD ievieš 2 jaunus maksas pakalpojumus; daļa esošo kļūs dārgāki

© F64

Saskaņā ar valdībā lemto, pieciem Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) maksas pakalpojumu veidiem izcenojums tiks palielināts, desmit maksas pakalpojumu veidi no cenrāža tiks izslēgti. Tāpat plānots ievest divus jaunus maksas pakalpojumus

Iekšlietu ministrija norāda, ka ietekme uz budžetu nav plānota.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ir konstatējis nepieciešamību papildināt noteikumus Nr. 855 ar diviem jauniem pakalpojuma veidiem: Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta autokāpņu noma un laivas ar transporta piekabi noma.
Ievērojot to, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta rīcībā ir autokāpnes, kas paredzētas darbam līdz 42 m augstumā, personas vēršas pie Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, lai noceltu attiecīgās materiālās vērtības no augstuma (piemēram, bezpilota gaisa kuģi vai apģērbu, kura kabatā atrodas dokumenti). Ievērojot to, ka minētais nerada apdraudējumu personas dzīvībai un veselībai un lai arī noregulētu pakalpojuma sniegšanu, kas neietilpst Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta funkcijās un uzdevumos, nepieciešams papildināt sniegto maksas pakalpojuma klāstu ar jaunu - Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta autokāpņu noma, kas paredzēta darbam līdz 42 m augstumā materiālo vērtību nocelšanai. Autokāpņu noma var tikt sniegta, ja netiks apgrūtināta Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta funkciju un uzdevumu izpilde. Papildus Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saskaras ar situācijām, kurās privātpersonas lūdz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu nodrošināt drošību uz ūdens tādu pasākumu laikā, kurā pulcējas iedzīvotāji. Ņemot vērā, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta rīcībā ir laivas ar transporta piekabi un, lai noregulētu pakalpojuma sniegšanu, kas neietilpst Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta funkcijās un uzdevumos, nepieciešams papildināt sniegto maksas pakalpojuma klāstu ar jaunu - Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta - laivas ar transporta piekabi noma, kura pieejama tikai kopā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta specializētā transportlīdzekļa nomu.
Jauno maksas pakalpojuma veidu: Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta autokāpņu noma un laivas ar transporta piekabi noma sniegšana atbilstoši Pievienotās vērtības nodokļa likuma 5.panta pirmajā daļā noteiktajam ir ar pievienotās vērtības nodokli (turpmāk - PVN) apliekami pakalpojumi, un tiem attiecīgi piemērota PVN likme 21% apmērā.
Maksas pakalpojums tiks sniegts, ja netiks apgrūtināta Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta funkciju un uzdevumu izpilde.

Papildus Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests konstatēja, ka atsevišķi maksas pakalpojumi nav pieprasīti un faktiski nav izmantoti, proti:
2.1. Elpošanas aparāta saspiesta gaisa balona hidrauliskā pārbaude.
2.2. Elpošanas aparāta (kura balona tilpums nepārsniedz 15 l) uzpilde ar saspiestu gaisu.
2.3. Elpošanas aparāta saspiesta gaisa balona ventiļa remonts (ar klienta materiāliem).
2.4. Elpošanas aparāta “Plaušu automāts” remonts (ar klienta materiāliem).
2.5. Elpošanas maskas remonts (ar klienta materiāliem).
2.6. Ložementa (ar reduktoru) remonts (ar klienta materiāliem).
2.7. Pasažiera autobusa (līdz 40 sēdvietām) noma.
2.8. Pasažiera autobusa (līdz 15 sēdvietām) noma.
2.9. Tipveida muzeja priekšmeta izejošā deponēšana uz laiku līdz vienai kalendāra nedēļai, ja deponējuma ņēmējs nav akreditēts muzejs, valsts un pašvaldības zinātnes, kultūras vai izglītības institūcija.
2.10. Svinīgs pasākums Latvijas Ugunsdzēsības muzejā.

Līdz ar to šie pasākumi no maksas cenrāža tiks izslēgti.

Ekonomika

Valdība otrdien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) ir sagatavoto Solidaritātes iemaksas likumprojektu, kas noteiks pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm un citu valstu kredītiestāžu filiālēm turpmākos trīs gadus veikt solidaritātes iemaksu.