Jenzis lauž mītu par pavāru un viesmīļu zemo atalgojumu Latvijā: Pelnīju ļoti labi

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Labiem pavāriem un viesmīļiem atalgojums Latvijas līmenī ir ļoti konkurētspējīgs, intervijā aģentūrai LETA uzsver Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis.

"Teikšu godīgi, pats karjeras sākumā strādāju par viesmīli un pelnīju ļoti labi. Labiem pavāriem un viesmīļiem atalgojums Latvijas līmenī ir ļoti konkurētspējīgs. Atalgojums sastāv no algas un, kā visā pasaulē, no dzeramnaudas. Ja viesmīlis ir profesionāls, draudzīgs, tad arī saņem labu dzeramnaudu," intervijā LETA sacīja Jenzis.

Taču brīdī, kad Latviju piemeklēja pandēmija, viesmīlības nozare bija viena no visvairāk skartajām nozarēm.

"Pandēmijas laikā šī dzeramnauda, protams, netika iekļauta pabalstos, līdz ar to valsts atbalsta mehānisms mūsu nozares specifikas dēļ nekompensēja ierobežojumu radīto situāciju. Nevar arī pārmest kolēģiem, kas nesēdēja mēnešiem uz pabalstiem un aizgāja uz citām nozarēm vai aizbrauca uz citām valstīm, jo ir jāmaksā rēķini, jāuztur ģimenes, tas tomēr ir pirmajā vietā, lai cik labs profesionālis esi un esi ieinteresēts nozares nākotnē," sacīja Jenzis.

Ekonomika

“Double Coffee”, “Vincents”, “Čarlstons”, “XL Pelmeņi” — kas šiem visiem kopīgs? Tie ir slaveni iestādījumi, kuri likvidēti ne krīžu laikā, bet pēc tam, kad visas krīzes jau pārvarētas. Daudzi atlikušie nozares flagmaņi stieg parādos.

Svarīgākais